Η Fed ετοιμάζεται για το... απροσδόκητο - Τι δεν προσέξαμε στις ανακοινώσεις Πάουελ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Fed ετοιμάζεται για το... απροσδόκητο - Τι δεν προσέξαμε στις ανακοινώσεις Πάουελ
Στις διαβεβαιώσεις της Fed για τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής μέχρι να υπάρξει «περαιτέρω ουσιαστική πρόοδος» (στην απασχόληση), ο κ. Πάουελ, έδωσε και μία άλλη, άκρως ανησυχητική «είδηση». 

Χθες αφού εξήγησε ο κ. Πάουελ με τον γνωστό ήπιο τόνο της φωνής του, ότι η Fed θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει για όσο ακόμα χρειαστεί, έδωσε και μία πληροφορία που δεν... ταιριάζει σε μια κατάσταση που είναι υπό έλεγχο.

Ανακοίνωσε στο περιθώριο των δηλώσεών του ότι η Fed θα ενεργοποιήσει επιπλέον ένα διπλό δολαριακό repo facility, διαθέσιμο τόσο για το εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και για τις ξένες τράπεζες.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι εγχώριες αμερικάνικες τράπεζες αν ξαφνικά... χρειασθούν δολάρια θα μπορούν να τα έχουν σε όποια «ποσότητα» τα χρειασθούν.

Το παράδοξο είναι ότι η παροχή ρευστότητας από τη Fed μετριέται μέχρι σήμερα μέσω του QE σε τρισεκατομμύρια αφενός και αφετέρου η συζήτηση που έχει ανοίξει αφορά το πώς και πότε οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μαζεύουν πίσω (tapering) αυτή την ρευστότητα και όχι το αντίθετο.

Άλλωστε και ο κ. Πάουελ, είπε μεταξύ άλλων χθες ότι κοντά στα τέλη του χρόνου θα επανεξετάσει το θέμα αυτό, ήτοι της σταδιακής περιστολής των αγορών χρέους μέσω των οποίων έχει μοιράσει μέχρι σήμερα περισσότερο από 6 τρισ. δολ. σε διάφορα επίπεδα χρηματοδοτικής παρέμβασης.

Γιατί λοιπόν έτσι στο... ξεκάρφωτο να ανακοινώνει άλλο ένα «εργαλείο» (repo facility), παροχής ρευστότητας και μάλιστα χωρίς όρια και προς κάθε κατεύθυνση;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, αυτό το «εργαλείο» θα μπορούσε να βοηθήσει τις αγορές σε περιόδους υψηλού στρες, παρέχοντας στις τράπεζες τη δυνατότητα να μη χρειαστεί να κλείσουν ταμείο ξαφνικά δηλώνοντας «πτώχευση» λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Όπως διευκρίνισε ο κ. John Williams «Η εμπειρία μου από το 2019 έως το 2020 διδάσκει ότι το απροσδόκητο συμβαίνει και πρέπει να είναι κανείς προετοιμασμένος...».

Με άλλα λόγια χθες η Fed δρομολόγησε τη λειτουργία ενός νέου επιπλέον εργαλείου για να αντιμετωπισθεί ένα «απροσδόκητο» σε... παγκόσμια κλίμακα.

Το 2012 ο Μάριο Ντράγκι με το “whatever it takes” δεν είχε αναγγείλει κάτι διαφορετικό και γνωρίζουμε ότι από αυτό που ακολούθησε, δεν έχουμε ακόμα ούτε απαλλαγεί, ούτε διαθέτουμε κάποια exit strategy.

Το ερώτημα που έχει προκαλέσει αυτή η κίνηση της Fed χθες είναι «τι ακριβώς... χειρότερο περιμένει ο κ. Πάουελ ότι μπορεί να συμβεί;».

Τα ενδεχόμενα είναι όλα άκρως ανησυχητικά.

Ενδεχόμενα νέα κύματα πανδημίας ή η διάψευση της προσδοκίας των Κεντρικών Τραπεζών για τον «προσωρινό» χαρακτήρα του πληθωρισμού, είναι κάποια από αυτά τα «αναπάντεχα» που θα μπορούσαν να ανησυχούν τον κ. Williams.

Όμως δεν είναι τα μοναδικά.

Ένα είναι απολύτως βέβαιο: Η Fed για να ενεργοποιήσει κάτι τέτοιο εδώ και τώρα, σ' αυτό το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, φοβάται ότι το «απροσδόκητο» είναι... αναμενόμενο και δεν μπορεί να ξέρει από που θα έρθει, από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: Η Fed έχει ακόμα δρόμο για την αλλαγή πολιτικής - Υψηλότερος και πιο επίμονος ο πληθωρισμός

Fed: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια κοντά στο μηδέν - Η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται

gazzetta
gazzetta reader insider insider