Λίγο πριν τις νέες εξαγγελίες της ΕΚΤ, τι περιμένουμε

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίγο πριν τις νέες εξαγγελίες της ΕΚΤ, τι περιμένουμε
Πέραν των εξηγήσεων της σημασίας του νέου αυξημένου στόχου για τον πληθωρισμό, η κα Λαγκάρντ αύριο αναμένεται να παρουσιάσει και το πως αυτό θα επηρεάσει την αλλαγή λειτουργίας του PEPP. 

Η συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι με τη συνέντευξη Τύπου της κας Λαγκάρντ είναι... φορτισμένη με ισχυρές προσδοκίες.

Η προαγγελία της αλλαγής του στόχου της νομισματικής πολιτικής στις αρχές του μήνα, που μετέτρεψε τον στόχο για τον πληθωρισμού από ελαφρά κάτω του 2%, σε 2% με συμμετρικές αποκλίσεις πάνω και κάτω από αυτό, έχει σημαδέψει μία αλλαγή πολιτικής την οποία πρέπει να εξηγήσει περαιτέρω αύριο η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Τι σημαίνει αυτή η «συμμετρική» προσέγγιση του 2%; Είναι το ίδιο με τον αντίστοιχο νέο στόχο της Fed για 2% κατά μέσο όρο σε περιορισμένη χρονική περίοδο;

Η πρώτη απάντηση είναι ότι ο νέος στόχος της ΕΚΤ με σαφήνεια αποδέχεται το 2% σαν ένα στόχο πολιτικής που η ευρω-οικονομία μπορεί να τον ξεπεράσει για κάποια περίοδο χρόνου, ήτοι ένα στόχο που ξεπερνά έτσι κι αλλιώς τον «κάτω του 2%» που ίσχυε.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ αποκτά την νομιμοποίηση να παρατείνει την χαλαρή νομισματική πολιτική πέραν των ορίων που ίσχυαν μέχρι τώρα. Και σκοπίμως τα όρια αυτής της χαλάρωσης έχουν ποιοτικά την ίδια ελαστικότητα με εκείνα της Fed, αλλά ποσοτικά έχουν μεγαλύτερα περιθώρια.

Από κάποιους αναλυτές η διατύπωση της έννοιας της «συμμετρικότητας» αξιολογείται ως περισσότερη «έξυπνη» από εκείνη του «μέσου όρου» της Fed. Ας μη ξεχνάμε ότι την έννοια της «συμμετρικότητας» στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ την έχει εισηγηθεί και αυτή ο Μάριο Ντράγκι λίγο μετά την επέκταση του QE, πριν από την αποχώρησή του το φθινόπωρο του 2019…

Σε κάθε περίπτωση η υιοθέτηση ανοχής απέναντι στην αύξηση του πληθωρισμού, για την ΕΚΤ σημαίνει ότι έχει τη βεβαιότητα για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, έστω προσωρινών.

Και ταυτόχρονα είναι πεπεισμένη για την ανάγκη παράτασης της νομισματικής χαλάρωσης σαν το βασικό εργαλείο για την συνέχιση διασφάλισης της «φθηνής» χρηματοδότησης κυβερνήσεων και επιχειρήσεων (τραπεζών).

Το δεύτερο αυτό σημείο έχει σαν εφαλτήριό του το γεγονός ότι οι οικονομίες θα παραμείνουν δέσμιες των συνεπειών της πανδημίας πολύ πέραν του τέλους του 2021, χρονικό όριο που αρχικά είχε υποτεθεί ως χρονική έξοδος από την πανδημία και επανεκκίνηση των οικονομιών.

Η πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επιβεβαιώνει την αναθεώρηση της εκτίμησης αυτής, υποστηρίζοντας ότι η έξοδος από την πανδημία δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε ούτε καν το 2022.

Υπό αυτές τις συνθήκες η αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό από την ΕΚΤ και η κατ’ ακολουθία νομιμοποίηση της επέκτασης της νομισματικής χαλάρωσης, θα πρέπει να ξεδιπλωθεί και στα υπόλοιπα εργαλεία πολιτικής όπως για παράδειγμα το έκτακτο QE, ήτοι το περιβόητο PEPP, το οποίο κανονικά θα πρέπει να λήξει τον Μάρτιο του 2022.

Ίσως στο θέμα αυτό η κα Λαγκάρντ αύριο έχει και άλλα «νέα» να φέρει στο προσκήνιο, με τη... μετάλλαξη του PEPP σε εργαλείο μόνιμης πολιτικής παρέμβασης στις αγορές, αλλά με αντικείμενο τα ομόλογα που θα στηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Αλλά για τα νέα αυτά ίσως πρέπει να περιμένουμε περισσότερο...

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider