Τα 9 επόμενα βήματα για τη θωράκιση των τραπεζών – Τιτλοποιήσεις άνω των 60 δισ. ευρώ από τον Ηρακλή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 9 επόμενα βήματα για τη θωράκιση των τραπεζών – Τιτλοποιήσεις άνω των 60 δισ. ευρώ από τον Ηρακλή
Η υπερψήφιση την Πέμπτη από τη Βουλή του νομοσχεδίου για την 18μηνη παράταση του «Ηρακλής» ανοίγει το δρόμο για τιτλοποιήσεις αξίας άνω των 60 δισ. ευρώ. Τα επόμενα βήματα και τα οφέλη.

Η υπερψήφιση την Πέμπτη από τη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, για την 18μηνη παράταση του «προγράμματος Ηρακλής» ανοίγει το δρόμο για τιτλοποιήσεις αξίας άνω των 60 δισ. ευρώ. Με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργο Ζαββό να αναφέρεται σε «στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και να φτάσουν σε μονοψήφιο αριθμό με στόχο να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία».

Το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) για τιτλοποιήσεις ΜΕΔ μέσω της παροχής κρατικής εγγύησης στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, έναντι προμήθειας με όρους αγοράς που λαμβάνει το Δημόσιο έφερε κατά την πρώτη περίοδος ενεργοποίησης (Δεκέμβριος 2019 – Απρίλιος 2021) τιτλοποιήσεις ΜΕΔ 31,35 δισ. ευρώ.

Κατά τη δεύτερη περίοδο (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022) υπολογίζεται πως θα έρθουν νέες τιτλοποιήσεις 30 – 32 δισ. ευρώ για την πλήρη εκκαθάριση του αποθέματος ΜΕΔ. Με στόχο μονοψήφιο Δείκτη ΜΕΔ που θα συγκλίνει στα ευρωπαϊκά επίπεδα και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες στα τέλη του 2022.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η μείωση των ΜΕΔ κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Σχήματος ήταν κατά περίπου 37,5% (τέλος α΄ εξαμήνου 2019: ΜΕΔ 75,4 δισ. ευρώ, Δείκτης ΜΕΔ: 43,6% - τέλος 2020: ΜΕΔ 47,2 δισ. ευρώ, Δείκτης ΜΕΔ: 30,1%).

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις και οι νέοι 9 στόχοι

ΤΟ ΥΠΟΙΚ προχώρησε επίσης σε μία σειρά από κινήσεις για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της αγοράς, οι οποίες θα έχουν συνέχεια. Και τούτο καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ επιπλέον βήματα σε 2 κατευθύνσεις:

1. Στην τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Είχε στόχο, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, τη διασφάλιση αποτελεσματικής και συντεταγμένης αποεπένδυσης και στρατηγικής εξόδου του ΤΧΣ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα 2 επόμενα βήματα είναι τα εξής:

- Ιούνιος – Οκτώβριος 2021: Διαπραγμάτευση με Θεσμούς για τη μελλοντική μορφή του ΤΧΣ

- Οκτώβριος 2021: Τροποποίηση ιδρυτικού νόμου ΤΧΣ (διάρκεια, διακυβέρνηση, ειδικά δικαιώματα, ιδιότητες μελών ΔΣ)

2. Ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση έχει μία σειρά από επόμενες κινήσεις:

- Θέσπιση πλαισίου που διέπει το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο (σχέδιο νόμου προς ψήφιση το γ΄ τρίμηνο 2021)

- Αναμόρφωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (σχέδιο νόμου προς ψήφιση το δ΄ τρίμηνο 2021)

- Ενσωμάτωση (γ΄ τρίμηνο 2021) Οδηγιών Ε.Ε. σχετικά με τις Κεφαλαιαγορές και με θέματα του ελεγκτικο-λογιστικού επαγγέλματος, καθώς και επεξεργασία/προώθηση προς υιοθέτηση εφαρμοστικών μέτρων για τη συμμόρφωση σε κανονισμούς που αφορούν σε:

o «Χρηματοδότηση Αειφόρου Ανάπτυξης»

o «Αγορές Ανάπτυξης ΜΜΕ»

o «Διευκόλυνση της διασυνοριακής διανομής κεφαλαίων και επενδυτικών κεφαλαίων»

o «Παροχή υπηρεσιών εναλλακτικής συμμετοχικής χρηματοδότησης μέσω (ECSP) για επιχειρήσεις»

o «Αναθεώρηση πλαισίου προληπτικής εποπτείας των επιχειρήσεων επενδύσεων (IFS)»

Παράλληλα, χρηματοδοτούμενα από την Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι και τα εξής βήματα:

- Σχεδιασμός της Στρατηγικής Ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ο οποίος συνεχίζει στην κατεύθυνση των προτάσεων για χορήγηση κινήτρων τις οποίες υπέβαλε στην Κυβέρνηση η άτυπη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων των φορέων της Κεφαλαιαγοράς τον Νοέμβριο 2020.

- Σχεδιασμός της Στρατηγικής του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού

Από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας προωθείται επίσης:

- Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

- Εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού

Τα οφέλη του Ηρακλή

Πηγές του ΥΠΟΙΚ εξηγούν πως με το νόμο επιτυγχάνεται αποδέσμευση σημαντικών κεφαλαίων τα οποία οι τράπεζες κρατούσαν ως προβλέψεις για την κάλυψη ΜΕΔ. Τα κεφάλαια αυτά μπορούν πλέον να κατευθυνθούν σε νέες υγιείς χρηματοδοτήσεις, στηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επίσης απαλλαγμένο από το βάρος των ΜΕΔ, το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να επικεντρωθεί στην αξιολόγηση και χρηματοδότηση μεγάλων και μικρότερων επενδυτικών έργων, αξιοποιώντας για τη χώρα και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας της, τη μοναδική ευκαιρία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και των λοιπών εισροών από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

Ακόμη, ως μοχλός για την εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, ο «Ηρακλής» αποτελεί «μαγνήτη» για την προσέλκυση επενδυτών, συμβάλλοντας στην κάλυψη μέρους του επενδυτικού κενού της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι προκλήσεις για τον τραπεζικό δανεισμό των ΜμΕ - Τι δείχνει έρευνα του ΕΒΕΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider