Αυξημένη κατά 14% η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξημένη κατά 14% η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην κατασκευή επίπλων, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην εξόρυξη μεταλλευμάτων. Σε μηνιαία βάση, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 5,1%.

Aύξηση 14% παρουσίασε o Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020, έναντι μείωσης 8,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,8%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε μείωση 5,1%.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, σε μηνιαία βάση, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σημείωσε ο δείκτης του κλάδου της κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, ενώ τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων. Σε ετήσια, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στην κατασκευή επίπλων, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε επίσης στην εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Η αύξηση κατά 14% τον μήνα Μάιο 2021 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

  • Κατά 15,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος
  • Κατά 14,4% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής επίπλων, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, ποτοποιίας, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, κατασκευής ειδών ένδυσης, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων.
  • Κατά 8,1% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
  • Κατά 1,6% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider