Διεθνή
22-06-2021 | 19:14

Κομισιόν: Εγκρίθηκε το σχέδιο για το ιταλικό Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 191,5 δισ. ευρώ 

Newsroom
Μοιράσου το
Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την έγκριση της για το ιταλικό σχέδιο αξιοποίησης του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 191,5 δισ. ευρώ, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική εκδήλωση στη Ρώμη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε πως η Ιταλία θα λάβει το μεγαλύτερο πόσο από τους πόρους του Next Geberation EU συγκριτικά με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλέον, απομένει η έγκριση της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντός των επόμενων 4 μηνών για να ξεκινήσει η παροχή των πόρων στην Ιταλία.

Σημειώνεται πως βάσει του σχεδίου, η Ιταλία θα λάβει 68,9 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 112,6 δισ. ευρώ σε δάνεια.

«Σχεδόν 25 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τεράστιο ποσό, όσο ένας κρατικός προϋπολογισμός. Και υπάρχει, επίσης, τεράστιο αίσθημα ευθύνης, για να εκτιμήσουμε δεόντως την συμβολή και την βοήθεια όλων των ευρωπαίων φορολογουμένων», τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Από την μεριά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία, ώστε να μπορέσει να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία της Ιταλίας και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της».

Σε ό,τι αφορά τα πρώτα βήματα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το Σχέδιο, ο Ντράγκι τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις εργολαβίες του δημοσίου, σε νέο νόμο για την ανταγωνιστικότητα και στην μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

«Οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αλλαγές, η σημερινή ημέρα μας γεμίζει υπερηφάνεια», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.