Αγορές, οι εφιάλτες μέσα στην... ηρεμία

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγορές, οι εφιάλτες μέσα στην... ηρεμία
Βραχυπρόθεσμη ηρεμία και μεσοπρόθεσμοι εφιάλτες χαρακτηρίζουν την επενδυτική συμπεριφορά των αγορών, που κινούνται παρ’ όλα αυτά ραγδαία ανοδικά, σε πρωτοφανή ύψη κεφαλαιοποίησης.

Πληθωρισμός και ενδεχόμενο tapering, μαζί με την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, έχουν εισάγει νέους εφιάλτες στον ήσυχο …ύπνο των αγορών που έχουν εκτιναχθεί στα 115 τρισ. δολ.

Τόση ακριβώς είναι η κεφαλαιοποίηση των αγορών, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται μέσα σε ένα ακραία αντιφατικό περιβάλλον όπως αποδεικνύουν οι δείκτες VIX και SKEW, που μετρούν την ηρεμία αλλά και την ανησυχία που επικρατεί.

Η κεφαλαιοποίηση των αγορών σε παγκόσμια κλίμακα έχει περάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας το 115% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η «πηγή» αυτής της ακατάσχετης ανόδου ήταν και παραμένει, όχι η απόλυτη εμπιστοσύνη στα οικονομικά δεδομένα, αλλά στην σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed, της ΕΚΤ, της BoE και της BoJ που συνεχίζουν να ρίχνουν τεράστιους όγκους κεφαλαίων στην σύστημα.

Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών η δραστηριότητα αυτή θα συνεχισθεί ανεμπόδιστη και αυτό καταγράφεται στην πορεία του δείκτη VIX που «μετράει» την εμπιστοσύνη/ανησυχία των επενδυτών σε ορίζοντα ενός μήνα.

Στα σημερινά επίπεδα το δείκτης καταγράφει ελάχιστη ανησυχία. Συμβαίνει όμως το ακριβώς αντίθετο αν κανείς αλλάξει τον χρονικό ορίζοντα καταγραφής της εμπιστοσύνης ή του κινδύνου. Στο χρονικό διάστημα των τριών μηνών που καταγράφει ο δείκτης SKEW η ανησυχία έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα υψηλού κινδύνου.

Σήμερα βρίσκεται στις 150 μονάδες – έχοντας αγγίξει πρόσφατα τις 155 – με το υψηλότερο σημείο του να είναι το 159 μονάδες στην μεγάλη αναταραχή του καλοκαιριού του 2018. Το όριο που αρχίζει να χτυπάει το καμπανάκι για τις αγορές είναι οι 140 μονάδες...

Η μέτρηση του κινδύνου στον SKEW έχει να κάνει με τις αγορές ασφαλίστρων έναντι υποτιμήσεων στις τιμές των μετοχών ή των δεικτών πάνα στους οποίους ποντάρουν τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα.

Ο βασικός κίνδυνος πίσω από την ανησυχία αυτή έχει να κάνει κυρίως με την αμφισβήτηση από πλευράς αγορών, της εκτίμησης των κεντρικών τραπεζών όσο αφορά τον προσωρινό χαρακτήρα των ήδη ισχυρών πληθωριστικών τάσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι κεντρικές τράπεζες να κινηθούν απότομα ανάποδα στην μέχρι σήμερα πορεία τους, εξαιτίας των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, «κινεί» τον SKEW με τον τρόπο αυτό.

Και αυτό γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τις αγορές τους και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα από τα οποία τροφοδοτείται η κεφαλαίοποίηση τους.

Παράλληλα η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας πολλαπλασιάζει αυτή την ανησυχία, καθώς ο ορίζοντας στο επίπεδο αυτό φαίνεται να σκιάζεται από ακόμα μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις.

Μια τόσο μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ του VIX και του SKEW έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Και έχει «κλείσει» μέσα από στιγμές υψηλής αναταραχής, στις οποίες οι Κεντρικές Τράπεζες και πάλι υπήρξαν οι καταλύτες...

Είναι μεγάλος ο αριθμός των αναλυτών που περιμένουν κάποιες «απαντήσεις» για την λύση της αντίφασης αυτής, στην συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Jakson Hole στο Γουινσκόνσιν τον Αύγουστο. Αλλά κανείς στον χώρο των επενδυτών, όπως δείχνει η αγορά ασφαλίστρων έναντι κινδύνου πτώσης των τιμών, δεν είναι πρόθυμος να περιμένει χωρίς να διασφαλισθεί μέχρι τότε...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider