Έρχεται η ρύθμιση για τον φορέα «Project Preparation Facility» του ΤΑΙΠΕΔ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται η ρύθμιση για τον φορέα «Project Preparation Facility» του ΤΑΙΠΕΔ
Προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύσταση του μηχανισμού ωρίμανσης έργων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης τουλάχιστον σε πρώτη φάση, και ενδεχομένως και projects που σχετίζονται με τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, σε επόμενο στάδιο (ή και άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών).

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύσταση του μηχανισμού ωρίμανσης έργων (Project Preparation Facility) στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, του φορέα που θα έχει ως αντικείμενο και ρόλο την προετοιμασία και ωρίμανση μεγάλων έργων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, και ενδεχομένως και projects που σχετίζονται με τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, σε επόμενο στάδιο (ή και άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών).

Πληροφορίες των προηγούμενων ημερών σημείωναν ότι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία, στον σκοπό λειτουργίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ) συμπεριλαμβάνεται και η ωρίμανση των Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας».

Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 1/6/2021 και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, 2/6/2021.

Ο μηχανισμός αυτός, δηλαδή η γενική διεύθυνση του ΤΑΙΠΕΔ με τον κωδικό «Project Preparation Facility», θα αναλάβει να προετοιμάσει, να προωθήσει, να τρέξει αδειοδοτικά έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και έργα που σχετίζονται με στρατηγικές αναπτύξεις, να λύσει εκκρεμότητες με μελέτες και άλλα ζητήματα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι διαγωνισμοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν «πίεζε» εδώ και μήνες για την προώθηση των διαδικασιών, οι οποίες αναμένονταν να ολοκληρωθούν προ διμήνου, ωστόσο, η… μεταφορά έργων και αρμοδιοτήτων από υπουργεία και φορείς προς το ΤΑΙΠΕΔ ήταν μια «δύσκολη εξίσωση» και υπήρχαν οι σχετικές αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα, και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα αναζητούσαν έργα και ώριμους διαγωνισμούς για να «γεμίσουν τη δεξαμενή τους». Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να βρέθηκε η «χρυσή τομή».

Αλλωστε, πρόσφατα μόλις ανακοινώθηκε τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τις Δημόσιες Συμβάσεις Στρατηγικής Σημασίας, βάσει της οποίας η Πολιτεία πλέον, συντεταγμένα και υπό την διαρκή παρακολούθηση και τον συντονισμό μιας Κυβερνητικής Επιτροπής (Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας) επιτυγχάνει τον ουσιαστικό συντονισμό όλων των Υπουργείων και κρατικών φορέων για δράσεις του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας. Επί της ουσίας, αυτός ο φορέας, υπό τον πρωθυπουργό, θα έχει τον εποπτεύοντα ρόλο.

Παράλληλα, προχωρούν και οι αλλαγές για το νέο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, όπου έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι φήμες για τα ονόματα του κ. Δ. Πολίτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και ως αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και υπεύθυνου για το PPF του κ. Π. Σταμπουλίδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider