Την πόρτα των «πράσινων» PPAs άνοιξε για τα φωτοβολταϊκά ο χθεσινός διαγωνισμός ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την πόρτα των «πράσινων» PPAs άνοιξε για τα φωτοβολταϊκά ο χθεσινός διαγωνισμός ΑΠΕ
Η κατάρρευση των τιμών που κατακύρωσαν τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα δίνει κίνητρο για τη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας με μεγάλους καταναλωτές και προμηθευτές

Τον δρόμο προς νέες μορφές εμπορικής αξιοποίησης, που σε πρώτη φάση αφορούν τα «πράσινα» PPAs, «δείχνει» για τα φωτοβολταϊκά ο χθεσινός διαγωνισμός ΑΠΕ, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου. Κι αυτό γιατί με τις ιστορικά χαμηλές Τιμές Αναφοράς που κατακύρωσαν τα έργα τα οποία προκρίθηκαν, μείωσαν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα αμοιβής στη χώρα μας της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.

Όπως συμπληρώνουν, το γεγονός ότι οι ταρίφες αυτές κινούνται αρκετά χαμηλότερα από τις τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, σημαίνει πως πλέον η κρατική ενίσχυση εκ των πραγμάτων παύει να αποτελεί μονόδρομο ώστε οι επενδυτές ΑΠΕ να διασφαλίσουν την υλοποίηση των έργων τους. Μάλιστα, με δεδομένο ότι δύσκολα οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς θα αποκλιμακωθούν ποτέ σε επίπεδα κάτω από τις χθεσινές ταρίφες, τα νέα αυτά πάρκα είναι πιθανό να αποφέρουν έσοδα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, από τον οποίο αποζημιώνονται οι «πράσινες» μονάδες που ήδη λειτουργούν, αντί να τον επιβαρύνουν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αφορούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία λόγω της μείωσης του κόστους του εξοπλισμού, είναι αρκετά ανταγωνιστικά στο κόστος λειτουργίας. Αντίθετα, τα αιολικά έργα δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε τόσο μειωμένες ταρίφες, όπως δείχνει και το γεγονός ότι από τον χθεσινό διαγωνισμό δεν προκρίθηκε κανένα έργο της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Αμοιβαία επωφελείς συμβάσεις

Υπενθυμίζεται ότι, στη χθεσινή ανταγωνιστική διαδικασία, η χαμηλότερη τιμή που «κλείδωσε» φωτοβολταϊκό ήταν 32,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη Mytilineos που απέσπασε περίπου το 50% της δημοπρατούμενης ισχύος, ταρίφες κατακύρωσε η εταιρεία kIEFER, για ένα χαρτοφυλάκιο έργων στην πλειονότητα του οποίου «κατέβηκε» στον διαγωνισμό με τη βρετανική Lightsource BP, που αποτελεί κοινή εταιρεία με την πετρελαική BP.

Την ίδια στιγμή, το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κινείται αρκετά υψηλότερα, καθώς για παράδειγμα η μέση τιμή αγοράς για το πρώτο τρίμηνο φέτος διαμορφώθηκε στα 67,27 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για όλο το 2019 στα 58,17 ευρώ παρά την καθοδικές πιέσεις λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, αν και η χθεσινή δημοπρασία δεν προδικάζει την περαιτέρω μείωση των αμοιβών των φωτοβολταϊκών σε επόμενους διαγωνισμούς, σίγουρα δημιουργεί ένα άτυπο άνω όριο, μεταξύ 35 και 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για τις ταρίφες των έργων που θα ακολουθήσουν. Επομένως, παγιώνει το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις μέσω των διαγωνισμών θα κινούνται πλέον αισθητά χαμηλότερα από τις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως συμπληρώνουν, αυτό σημαίνει πως δημιουργείται ένας «χώρος» τιμών (ανάμεσα στις ταρίφες από διαγωνισμούς και στις χονδρεμπορικές τιμές), όπου μπορούν να «συναντηθούν» παραγωγοί ΑΠΕ και καταναλωτές, για τη σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs). Το κίνητρο για τον παραγωγό ΑΠΕ είναι ότι θα μπορεί έτσι να εξασφαλίσει για το έργο του μεγαλύτερη αποζημίωση, από ό,τι αν συμμετείχε σε διαγωνισμό.

Από την άλλη πλευρά, το όφελος για τον καταναλωτή θα είναι ότι θα διασφαλίσει την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλότερο κόστος από αυτό της χονδρεμπορικής αγοράς. Επομένως, ένα «πράσινο» PPA γίνεται πλέον επωφελές και για τα δύο μέρη.

Πιθανή η «ένεση» στον ΕΛΑΠΕ από τα νέα έργα

Την ίδια στιγμή, η διαμόρφωση των αποζημιώσεων των φωτοβολταϊκών μέσω διαγωνισμών σε χαμηλότερα επίπεδα από τις χονδρεμπορικές τιμές δημιουργεί βάσιμες πιθανότητες για πλήρη εξάλειψη της ανάγκης κρατικής ενίσχυσης, η οποία θεσπίσθηκε για να καλυφθούν τα έσοδα ενός έργου που δεν διασφαλίσθηκαν από τη συμμετοχή του στην αγορά. Αυτό συνέβαινε όσο οι «πράσινες» μονάδες κλείδωναν μέσω των διαγωνισμών τιμές μεγαλύτερες από τη χονδρεμπορική αγορά.

Έτσι, αν ένα πάρκο πρέπει π.χ. να αποζημιωθεί για την ηλεκτροπαραγωγή του με 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τη στιγμή που η χονδρεμπορική αγορά «κλείνει» στα 58 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (βάσει της οποίας αμείβεται για τις «πράσινες» κιλοβατώρες που εγχέει στο σύστημα), η κρατική ενίσχυση καλύπτει το ποσό της αποζημίωσης που απομένει.

Η κρατική ενίσχυση προέρχεται από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Πλέον όμως, η συνθήκη αυτή έχει αντιστραφεί, αφού λόγω της χαμηλής «ταρίφας» ένα νέο έργο θα καλύπτει τις περισσότερες ώρες του 24ωρου την αποζημίωσή του μόνο με τη συμμετοχή στην αγορά.

Μάλιστα, όσο ο τζίρος από τη συμμετοχή του φωτοβολταϊκού στην αγορά είναι μεγαλύτερος από την αποζημίωση που πρέπει να έχει το έργο (βάσει της «ταρίφας» του), τότε το επιπλέον έσοδο θα «οδεύει» στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Κάτι που σημαίνει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε σε ετήσια βάση να είναι μεγαλύτερα τα ποσά που εισφέρει στον Ειδικό Λογαριασμό από όσα αντλεί από αυτόν, με συνέπεια να τον επιδοτεί τελικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider