Τα «βουνά» χρέους των αναδυόμενων αγορών μεγαλώνουν το χάσμα με τον ανεπτυγμένο κόσμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «βουνά» χρέους των αναδυόμενων αγορών μεγαλώνουν το χάσμα με τον ανεπτυγμένο κόσμο
Το συνολικό χρέος στις αναπτυσσόμενες αγορές παραπάνω από διπλασιάστηκε την προηγούμενη δεκαετία.

Τα διογκούμενα επίπεδα χρέους ενδέχεται να δημιουργήσουν χάσμα ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και στις ανεπτυγμένες αγορές όσον αφορά την ανάκαμψη τους από την πανδημία, σύμφωνα με τη Moody’s, και τον αναλυτή της Steve Cochrane, που μίλησε στο CNBC.

«Mε την πανδημία, τα χρέη όλων των ειδών αυξήθηκαν… η μεγάλη αύξηση φυσικά ήταν στο κρατικό χρέος – και δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η ανάγκη για αυξημένη δημοσιονομική ενίσχυση συνδυάστηκε με την πτώση των φορολογικών εσόδων σε όλο τον κόσμο», σχολίασε.

«Η πραγματική επίπτωση, ωστόσο, πιστεύω πως είναι ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών και των αναπτυσσόμενων αγορών. Οι όγκοι του χρέους αυξήθηκαν περισσότερο στις αναπτυσσόμενες αγορές και ενδεχόμενα να υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στην εξυπηρέτηση αυτού του χρέους όσο προχωράμε», προσέθεσε.

Το συνολικό χρέος σε δημόσιο, εταιρίες, νοικοκυριά και χρηματοοικονομικούς τομείς, αυξήθηκε στο ρεκόρ των 24 τρισ. δολαρίων το 2020, όπως έδειξε μια ανάλυση της Moody’s. Η αύξηση ανήγαγε το παγκόσμιο χρέος σε ένα νέο υψηλό 366% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ανέφερε η εταιρεία στην έκθεση της.

Το συνολικό χρέος στις αναπτυσσόμενες αγορές παραπάνω από διπλασιάστηκε την προηγούμενη δεκαετία, και τώρα μετριέται στο ένα τρίτο του ανεξόφλητου παγκόσμιου χρέους.

Αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Τουρκία, το Βιετνάμ και η Βραζιλία, ξεχώρισαν στην έκθεση της Moody’s, για το γεγονός ότι έχουν διογκώσει τα βάρη του χρέους σε παραπάνω από έναν τομέα.

Πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία, η Αργεντινή και η Μαλαισία μάχονται ενάντια σε μια αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ ανεπτυγμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, αναφέρουν μείωση των μολύνσεων.

Ο Cochrane σημείωσε πως οι αναπτυσσόμενες αγορές είναι εν γένει πιο αργές στην εφαρμογή των εμβολιαστικών πλάνων, σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Εντωμεταξύ, οι διογκωμένοι όγκοι του χρέους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να «σφίξουν το ζωνάρι» στις οικονομίες τους, έτσι ώστε να κρατήσουν υπό έλεγχο τα χρέη, συμπλήρωσε.

Αυτοί οι δύο παράγοντες συνδυαστικά, θα μπορούσαν να σημαίνουν πως η οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες αγορές πιθανόν να υπολείπεται αυτής των αναπτυγμένων οικονομιών όσο ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία, συνέχισε ο Cochrane.

«Όταν η οικονομία, αναπτύσσεται γρήγορα, το χρέος δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα», προσέθεσε.

Ο οικονομολόγος κατέληξε πως η ανάπτυξη θα είναι άνιση στον κόσμο, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πιθανότατα να επιταχύνουν αυτό το καλοκαίρι ενώ οι αναδυόμενες αγορές «ίσως χρειαστεί να περιμένουν λίγο ακόμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider