Τράπεζες: «Επιθετικό» άνοιγμα στις ΜμΕ – Κρίσιμος ο εντοπισμός των βιώσιμων

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: «Επιθετικό» άνοιγμα στις ΜμΕ – Κρίσιμος ο εντοπισμός των βιώσιμων
Νέα προϊόντα με fast – track εκταμίευση προ των πυλών. «Πόρτα – πόρτα» προσέγγιση από τις τράπεζες, καθώς μόλις το 1/3 των ΜμΕ – πελατών τους έχουν δανειοδοτηθεί. Δύσκολο «σταυρόλεξο» το κριτήριο της βιωσιμότητας.

«Εκστρατεία» χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κρίσιμο και δύσκολο ζητούμενο τον διαχωρισμό των βιώσιμων από τις μη βιώσιμες, ξεκινούν οι τράπεζες.

Το αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες αναμένεται να βγουν με νέα προϊόντα, fast – track εκταμίευσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάνοντας χρήση και των ψηφιακών καναλιών, ενώ θα εντείνουν την «πόρτα – πόρτα» επικοινωνία με το πελατολόγιό τους προκειμένου να εντοπίσουν τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Παράλληλα, προκειμένου να βελτιώσουν τους όρους χρηματοδότησης, χωρίς όμως να παραβούν τα κριτήρια για τις πιστοδοτήσεις και να διακινδυνεύσουν διόγκωση των κόκκινων δανείων, θα εντατικοποιήσουν την παρακολούθηση και επικαιροποίηση του credit scoring των πελατών τους ώστε να διαμορφώσουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού.

Στόχος είναι να αυξηθεί το εύρος των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς από το πελατολόγιο της κατηγορίας αυτής που υπολογίζεται γύρω στις 600.000, μόλις το 1/3 των ΜμΕ έχει λάβει τραπεζικό δανεισμό.

Όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, τα δάνεια και η ρευστότητα από την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν το 2020 οι επιχειρήσεις, κρατούν μέχρι στιγμής χαμηλότερα του αναμενόμενου τον πήχη της ζήτησης για νέα δάνεια. Παράλληλα, οι αποπληρωμές δανείων είναι συχνά υψηλότερες από τις νέες δανειοδοτήσεις και έτσι δεν μπορεί να αποτυπωθεί στο πλήρες μέγεθός της η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.

Ωστόσο, οι τράπεζες οφείλουν να ανιχνεύσουν και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ρευστότητας για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, καθώς η υγειονομική κρίση ξεπερνιέται και το ζητούμενο είναι τώρα η γρήγορη ανάκαμψη της Οικονομίας με την ώθηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ταχύτητα ανταπόκρισης του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας είναι επιτακτική, με κρίσιμα χρόνια κυρίως το 2021 και 2022. Στο πλαίσιο αυτό, κομβική αλλά και πολύ δύσκολη θα είναι η κατηγοριοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βιώσιμες και μη.

Ο διαχωρισμός αυτός συνιστά δύσκολο «σταυρόλεξο» για τις τράπεζες και τις αρμόδιες αρχές πανευρωπαϊκά, όπως εγκαίρως έχει αναδείξει το insider.gr.

H ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αλλά μπορούν να επιβιώσουν, είναι αυτό που τόνισε και στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με Χ. Σταϊκούρα – Γ. Ζαββό, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ.

Πρόκειται για πανευρωπαϊκό ζητούμενο, το οποίο καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία και τις τράπεζες να εντείνουν τη δραστηριοποίησή τους στο σκέλος ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει ταχύτερη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής Οικονομίας με τη στήριξη των βιώσιμων και την ταχεία «αποβολή» των μη βιώσιμων.

Το πώς θα αναγνωριστούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις αποτελεί μεγάλο «γρίφο», ειδικά αν συνυπολογιστεί πως πολλές επιχειρήσεις μπήκαν σε προγράμματα αναστολής πληρωμών και επομένως η κατάστασή τους δεν μπορεί να είναι άμεσα ευκρινής και ακριβής.

Το ενθαρρυντικό είναι, πάντως, ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν βλέπουν επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις επιχειρήσεις, με τις εκτιμήσεις για το ύψος των συνολικών νέων NPLs της πανδημικής κρίσης να κινούνται στα 4 δις. ευρώ. Φαίνεται, έτσι, πως οι ελληνικές επιχειρήσεις – έχοντας «προπονηθεί» στην προηγούμενη 10ετή κρίση – αποκλίνουν θετικά από τις τάσεις που αναμένονται στην ΕΕ.

Στην ανασκόπηση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσίευσε χθες η ΕΚΤ, αναφέρεται ότι οι κίνδυνοι φερεγγυότητας στον επιχειρηματικό τομέα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα αποσύρονται τα κρατικά μέσα στήριξης. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, οι πολιτικές εκτεταμένης στήριξης που ακολουθήθηκαν έχουν διατηρήσει τις εταιρικές αφερεγγυότητες ασυνήθιστα χαμηλές σε μια περίοδο ακραίας οικονομικής αδυναμίας, σε αντίθεση με τα προηγούμενα επεισόδια κρίσεων. Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις επιχειρήσεις συγκεντρώνεται αυξητικά στους τομείς των υπηρεσιών και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό συνεπάγεται ότι μια ξαφνική αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης ή μια περαιτέρω καθυστερημένη οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από ό, τι υποδηλώνει η συνολική εικόνα, ιδίως σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ευαίσθητους στην πανδημία τομείς.

Επομένως, ακόμη και καθώς η οικονομία ανακάμπτει, οι εταιρικές αφερεγγυότητες αναμένεται να αυξηθούν από τα πολύ χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2020. Το αποτέλεσμα είναι οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της πρόωρης απόσυρσης των μέτρων στήριξης που θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα αφερεγγυότητας επιχειρήσεων, και στη διατήρηση των μέτρων στήριξης για πολύ καιρό, συντηρώντας έτσι τις βιώσιμες εταιρείες ζωντανές.

Σημειώνεται ότι το θέμα της ενίσχυσης των χρηματοδοτήσεων προς τις ΜμΕ θα συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Ρευστότητας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider