Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη
Στο μετοχικό κεφάλαιο του SPV που υλοποιεί το έργο, συμμετέχει με 25% η εταιρεία AD ESM από τη Β. Μακεδονία

Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη βήμα για την αδειοδοτική ωρίμανση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη, μέσω της θυγατρικής του Damco Energy, καθώς το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΝ ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου. Η ΑΕΠΟ έχει διάρκεια 15 ετών, περιγράφοντας τα όρια εκπομπών ρύπων στην ατμόσφαιρα, στα ύδατα και το έδαφος, κατά τη φάση τόσο της κατασκευής της μονάδας όσο και της λειτουργίας της, ενώ προβλέπει την διαδικασία ελέγχου τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Η μονάδα έχει συνολική ισχύ 662 MW, με προοπτική να αυξηθεί σε περίπου 800 MW, με την άδεια παραγωγής της να έχει λάβει το «πράσινο φως» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον Απρίλιο του 2019. Θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου, η οποία εξασφαλίζει εξαιρετικά υψηλή απόδοση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την υφιστάμενη άδεια παραγωγής, θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα 450 MW και μία ατμοστροβιλική 212 MW, ενώ η καθαρή ισχύς της θα ανέρχεται σε 650 MW.

«Είσοδος» της AD ESM από τη Β. Μακεδονία

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου υπογράφηκε συμφωνία με την εταιρεία AD ESM από τη Βόρεια Μακεδονία, ώστε η δεύτερη να εξαγοράσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί τον σταθμό.

Παράλληλα, η AD ESM θα συνάψει επίσης μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για το μέρος της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της, με στόχο την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία.

Στο πλαίσιο αυτό, η AD ESM θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει η ίδια φυσικό αέριο που αντιστοιχεί στην παραγωγή της αναλογούσας σε αυτή ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του PPA, κάτι που σημαίνει ότι μέσω αυτής της συμφωνίας η ESM θα εξασφαλίσει μια πλήρως καθετοποιημένη εφοδιαστική αλυσίδα προμήθειας ενέργειας.

Κάλυψη του «κενού» του λιγνίτη

Στο πλαίσιο του ρόλου που αναμένεται να παίξει το φυσικό αέριο στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, ως καύσιμο γέφυρα που θα καλύψει το «κενό» του λιγνίτη, η Mytilineos κατασκευάζει ήδη μία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στο ενεργειακό της κέντρο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Μάλιστα, στον δρόμο της έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του έργου στο τέλος του έτους, η εταιρεία παρέλαβε μέσα στον Απρίλιο τον αεριοστρόβιλο της μονάδας.

Από την άλλη πλευρά, σε στάδιο «ωρίμανσης» βρίσκεται το σχέδιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την εγκατάσταση ενός σταθμού 665 MW στην Κομοτηνή, όπως και η προοπτική δημιουργίας μίας ανάλογης υποδομής ισχύος έως 830 MW από την Elpedison στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ. Επίσης, η ΔΕΗ πρόκειται να μετατρέψει έως το 2025 σε μονάδα φυσικού αερίου τον υπό κατασκευή λιγνιτικό σταθμό «Πτολεμαΐδα 5», ενώ έχει επίσης καταθέσει αίτηση για άδεια παραγωγής για μία νέα μονάδα φυσικού αερίου για ένα καινούριο σταθμό ισχύος 665 MW στη στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider