Πόσα εισπράττουν τα μέλη των Δ.Σ. των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσα εισπράττουν τα μέλη των Δ.Σ. των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο
Ετήσια αμοιβή πάνω από 253.800 ευρώ λαμβάνουν οι μισοί από τους προέδρους των Δ.Σ. των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Better Future για την εταιρική διακυβέρνηση στις εισηγμένες. Αγώνας δρόμου για την προσαρμογή στον ν. 4706/2020.

Ετήσια αμοιβή πάνω από 253.800 ευρώ λαμβάνουν οι μισοί από τους προέδρους των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα της Better Future για τα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών που παρουσιάζει το insider.gr, στις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης η μέση αμοιβή για τη θέση του Προέδρου είναι 270.255 ευρώ ενώ η διάμεση τιμή 253.800 ευρώ (δηλαδή οι μισοί πρόεδροι έχουν αμοιβή πάνω από 253.800 ευρώ). Οι υψηλά αμειβόμενοι πρόεδροι λαμβάνουν αμοιβή πάνω από 320.000 ευρώ, ενώ κάποιοι πρόεδροι (λιγότεροι από το ένα τέταρτο του συνόλου), εισπράττουν «χαμηλή» αμοιβή και περιορίζονται σε 106.726 ευρώ τον χρόνο.

Νενα

Στα μη εκτελεστικά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων οι μισοί (διάμεση τομή) εισπράττουν από 34.900 ευρώ και πάνω. Όσοι από αυτούς εκτελούν και χρέη προέδρου Επιτροπής Ελέγχου εισπράττουν επιπλέον (κατά μέσο όρο) 30.418 ευρώ, ενώ όσοι προεδρεύουν στην Επιτροπή Αμοιβών έχουν πρόσθετη αμοιβή 19.218 ευρώ. Η προεδρία στην Επιτροπή Υποψηφιοτήτων έχει πρόσθετη αμοιβή 17.314 ευρώ.

Οι απαιτήσεις του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση (πρόκειται για τον νόμο 4706 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2020 και προβλέπει το fit & proper για τα μέλη των ΔΣ των εισηγμένων, τη σύνθεση, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες τους) των εισηγμένων εταιρειών είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν τα δεδομένα αυτά γιατί σε αρκετές εισηγμένες, οικογενειακές, εταιρείες συνηθίζεται να ορίζονται ως μέλη των ΔΣ άτομα της οικογένειας με συμβολική αμοιβή αλλά και ελάχιστη γνώση της εταιρικής δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι οι εισηγμένες πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Σύμφωνα με την έρευνα της Better Future, οι αμοιβές των μελών ΔΣ των εταιρειών του Γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι αρκετά διαφοροποιημένες στις εταιρείες του Γενικού Δείκτη (ATHEX) σε σχέση με τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap).

Νενα

Οι 60 εταιρείες του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX) έχουν 566 μέλη στα ΔΣ από τα οποία τα 285 είναι στις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 167 στην μεσαία κεφαλαιοποίηση και οι 114 στις μικρές. Πάνω από τις μισές εταιρείες έχουν 9 μέλη στο ΔΣ ενώ οι μεγάλες εταιρείες έχουν 13 μέλη στα ΔΣ.

Το 18% των εταιρειών οφείλουν να ανταποκριθούν στις προβλέψεις του νέου νόμου για τον αριθμό των ανεξάρτητων μελών στα ΔΣ. Ακόμα και τις μεγάλες εταιρείες μία στις πέντε (20%) δεν έχουν προσαρμοστεί όσον αφορά τον αριθμό των ανεξάρτητων μελών στα ΔΣ.

Όσον αφορά την προβλεπόμενη συμμετοχή γυναικών, το 52% των ΔΣ δεν την καλύπτουν, αλλά σημαντικές είναι οι ελλείψεις και στις μεγάλες εταιρείες καθώς το 52% των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης χρειάζονται γυναίκες. Μόνον οι εταιρείες του Γενικού Δείκτη χρειάζονται 47 γυναίκες κατάλληλες για μέλη ΔΣ.

Αμοιβές ΔΣ

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής της Better Future Κρις Αμιράλης: «Διαπιστώνουμε ότι πολλές εισηγμένες εταιρείες πρέπει να επιταχύνουν τον βηματισμό τους για να προλάβουν να προσαρμοστούν στις προβλέψεις του νέου νόμου. Πιστεύω ότι οι περισσότερες θα καταφέρουν να καλύψουν τις προβλέψεις του νέου νόμου καθώς με την προώθηση της εταιρικής διακυβέρνησης θα έχουν πρόσβαση και σε νέες πηγές χρηματοδότησης. Πάντως το επίπεδο υλοποίησης ορθών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης είναι σχετικά χαμηλό στις ελληνικές επιχειρήσεις και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να βελτιωθεί. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί».

Αμοιβές ΔΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider