ING: Το χάσμα Βορρά - Νότου επανέρχεται στην Ευρωζώνη - Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ING: Το χάσμα Βορρά - Νότου επανέρχεται στην Ευρωζώνη - Ο κίνδυνος για την Ελλάδα
Η ING επισημαίνει από την άλλη πως μπορεί επί του παρόντος, το επίπεδο πτωχεύσεων να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο ο κίνδυνος σημαντικής αύξησης μετά το πέρας της κρίσης φαίνεται υψηλότερος στις περισσότερες οικονομίες της περιοχής.

Ισχυρές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης, στην προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού προς όφελος του «πυρήνα» εντοπίζει η ING, κρούοντας παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για της οικονομίες της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο, με βάση το δείκτη ευπάθειας γίνεται ξανά ορατό το χάσμα Βορρά - Νότου ως προς την αναπτυξιακή δυναμική. Βελτιωμένες προοπτικές έχουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (στην Ευρωζώνη), οι οποίες έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν το ΑΕΠ τους πέρα από το αναμενόμενο. Η μόνη χώρας από αυτές με αρνητική θέση είναι η Αυστρία, λόγω της πορείας του ΑΕΠ μέχρι στιγμής, και της χαμηλής δημοσιονομικής στήριξης και των αποταμιεύσεων.

insider

Παράλληλα, ενώ οι χώρες με απότομη μείωση του ΑΕΠ το 2020 θα μπορούσαν να βιώσουν μια ισχυρότερη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης φάσης ανάκαμψης για την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα προκαλεί σημαντικές αρνητικές παρενέργειες. Οι οικονομίες του Βορρά έχουν αποδώσει καλύτερα μέχρι τώρα. Η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν κλείσει το χάσμα ή βρίσκονται πολύ κοντά στα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ οι οικονομίες του Νότου (στην Ευρωζώνη) εξακολουθούν να είναι περίπου κατά 6% ή χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας. Όπως σημειώνει η ING, ενώ είναι δυνατή μια γρήγορη ανάκαμψη, ο κίνδυνος παρατεταμένης ανάκαμψης και πιο μακροχρόνιας ζημιάς στην οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερος για χώρες που έχουν βιώσει μια βαθύτερη κάμψη.

Η ING επισημαίνει από την άλλη πως μπορεί επί του παρόντος, το επίπεδο χρεοκοπιών να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο ο κίνδυνος σημαντικής αύξησης μετά το πέρας της κρίσης φαίνεται υψηλότερος στις περισσότερες οικονομίες της περιοχής. Σε αυτό ξεχωρίζουν η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Λετονία. Η κατανομή των κλάδων της οικονομίας λειτουργεί σε βάρος των χωρών αυτών, καθώς μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ τους επηρεάζεται από το lockdown, σε σχέση με τις χώρες του πυρήνα.

Παράλληλα, υψηλότερο είναι και το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων ήταν ασθενέστερη κατά μ.ο όταν ξεκίνησε η κρίση, κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές ενδεχομένως να δυσκολευτούν περισσότερο ακόμη και όταν επέλθει το άνοιγμα των οικονομικών. Αυτό φυσικά δημιουργεί τριγμούς και στην αγορά εργασίας, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της ανεργίας μετά την άρση των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης. Ωστόσο τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης αντισταθμίζουν τους κινδύνους στη φάση του ανοίγματος των οικονομιών, όμως σε όλη την Ευρωζώνη, τα σχέδια των προϋπολογισμών είναι πιο μετριοπαθή για το 2021 και το 2022 από ό,τι ήταν το 2020. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει να μείνει πίσω από χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν άπλετα μέτρα στήριξης για τη φάση της ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider