Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, τόνισε ότι τα νέα εργαλεία που συνιστούν το νέο ΕΣΠΑ και ειδικά το Ταμείο Ανάπτυξης, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, την κατάλληλη στιγμή.

Το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης συζητήθηκαν στην ψηφιακή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής Γιώργου Ζερβού και του Διοικητή του Ταμείου Ανάπτυξης στην Ελλάδα κ. Νίκου Μαντζούφα.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, τόνισε ότι τα νέα εργαλεία που συνιστούν το νέο ΕΣΠΑ και ειδικά το Ταμείο Ανάπτυξης, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, την κατάλληλη στιγμή, και σημείωσε ότι αν και βρισκόμαστε ακόμη στο ξεκίνημα μπορούμε να βρούμε τρόπους ώστε και οι ρυθμοί απορρόφησης να αυξηθούν και οι μηχανισμοί διαχείρισης να είναι αποτελεσματικοί. «Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να εκπλήξουμε τον εαυτό μας -τόνισε χαρακτηριστικά- και για αυτό χρειάζεται η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων».

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ Ευθύμιος Ο. Βιδάλης επισήμανε ότι «ο ΣΕΒ στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική σύνδεση και ενημέρωση των επιχειρήσεων μελών του με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, εν προκειμένω το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αξιοποιηθούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της οικονομίας μας».

Στην παρέμβασή του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης υπογράμμισε πως η ανθεκτικότητα, εξελίσσεται σε κρίσιμο παράγοντα επιβίωσης σε συνθήκες κρίσεων όπως της πανδημίας. Τόνισε τη μεγάλη αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων τους τελευταίους 20 μήνες, από 26% σε 65%, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της επιχειρηματικής μεγέθυνσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση. O κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια να μειωθεί η γραφειοκρατία και επισήμανε ότι στο νέο ΕΣΠΑ έχει επιδιωχθεί να μειωθούν οι σχετικές διαδικασίες σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης, σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τόνισε ότι κρίσιμη παράμετρος για τη χρηματοδότηση αποτελεί το επίπεδο ωρίμανσης ενός έργου. Τέλος, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που θα παίξουν τα έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και οι διαρθρωτικές αλλαγές που μπορεί να φέρουν πέρα από την χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα στο να εξαλειφθεί το φαινόμενο των μεταχρονολογημένων επιταγών, μέσα από την αξιοποίηση νέων εργαλείων με έμφαση στο θεσμό του factoring.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός, επισήμανε ότι στόχος του νέου ΕΠΑΝΕΚ είναι να συνεισφέρει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με ενίσχυση της βιομηχανίας καθώς και στη διασύνδεση της έρευνας και ανάπτυξης με την επιχειρηματικότητα.

Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάπτυξης στην Ελλάδα Νίκος Μαντζούφας, ζήτησε τη συνεργασία με τον κόσμο των επιχειρήσεων και περιέγραψε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιδιώξει την κινητοποίηση της δυναμικής, ισχυρής, επιχειρηματικότητας, μέσα από στοχευμένες ενισχύσεις κυρίως σε ΜμΕ και μέσω δανείων με χαμηλά επιτόκια. Όπως τόνισε, ο τρόπος που οργανώνονται οι διαδικασίες στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider