Δεκαπενθήμερο φωτιά με 3+1 πορίσματα που θα κρίνουν το μέλλον των μέτρων στήριξης και της ανάκαμψης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεκαπενθήμερο φωτιά με 3+1 πορίσματα που θα κρίνουν το μέλλον των μέτρων στήριξης και της ανάκαμψης
Έρχονται έως το τέλος του μήνα πόρισμα Eurostat για έλλειμμα και χρέος, νέος πολυετής Προϋπολογισμός και τελική πρόταση για Σχέδιο Ανάκαμψης. Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το πόρισμα της 10ης αξιολόγησης. 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται με ταχύτατους ρυθμούς για ένα 15ήμερο «φωτιά» που θα έχει ειδική σημασία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να παρέχει επαρκή μέτρα στήριξης στην αγορά και στην κοινωνία, αλλά και για να διασφαλίσει τον οδικό χάρτη επιστροφής σε ισχυρή ανάπτυξη. Συνδέεται με μία σειρά από «πορίσματα» που οριστικοποιούνται το ίδιο διάστημα: Την 10η αξιολόγηση της χώρας, το πόρισμα της Eurostat για τα δημοσιονομικά, το νέο πολυετή προϋπολογισμό, αλλά και το Σχέδιο Ανάκαμψης που θα σταλεί με «διευρυμένη» μορφή στις Βρυξέλλες.

* Στις 20 - 21 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί οι 48ωρες επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Αντικείμενο είναι η κρίσιμη 10η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Το πόρισμα θα εκδοθεί επισήμως στις 26 Μαΐου σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό αλλά το διήμερο αυτό θα είναι καθοριστικό για όσα από τα θέματα που βρέθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα στο επίκεντρο των τεχνικών κλιμακίων κριθεί πως πρέπει να τεθούν σε πολιτική διαβούλευση.

Τα μεγάλα θέματα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την πορεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, τις δεσμεύσεις της χώρας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τις διαβουλεύσεις για μέτρα στήριξης. Η κυβέρνηση επιταχύνει το έργο της σε πολλά εφαρμοστικά πεδία με στόχο να δοθεί η καλύτερη δυνατή εικόνα «ετοιμότητας» στο σκέλος των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

* Αμέσως μετά, στις 22 Απριλίου θα εκδοθεί από την Eurostat το πόρισμα για τα δημοσιονομικά της χώρας. Αναμένεται αυτή τη φορά να έχει ειδική σημασία. Μένει να φανεί αν θα ενσωματωθούν οι αλλαγές στον τρόπο αποτίμησης στοιχείων που γίνονται με πρωτοβουλία της Eusrostat, του στατιστικού πυλώνα της Kομισιόν, και αν θα υπάρξει κάποια αναδρομική αναπροσαρμογή στα πλεονάσματα.

* Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την οριστική κατάθεση του Σχεδίου Ανάκαμψης στις Βρυξέλλες σε διευρυμένη μορφή που θα ξεπερνά τις 2.000 σελίδες. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να οριστικοποιηθούν όλα τα «ψιλά γράμματα» των απαιτήσεων της ΕΕ. Ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει την καλή εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή αποκτήσει. Μετά τη «ψηφιακή μέριμνα» δρομολογούνται και δράσεις κατάρτισης αλλά και άλλες παρεμβάσεις εμπροσθοβαρώς από το ΠΔΕ (αυξήθηκε κατά 1,25 δις ευρώ ο Προϋπολογισμός του ενώ κατά επιπλέον 3 δις ευρώ αυξήθηκε η πίστωση για κρατικές δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας).

Όσο για τα πρώτα χρήματα, από τις Βρυξέλλες (σ.σ. που έχουν μεγάλη ταμειακή σημασία), σήμερα η Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο δανεισμού της αλλά το ζήτημα στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας παραμένει. Επίσης η τελική έγκριση συνδέεται με και την διασφάλιση της «ωριμότητας» των Σχεδίων μίας πρώτης ομάδας κρατών, αλλά και με την οριστικοποίηση μίας σειρά θεμάτων από πλευράς Κομισιόν. Η διαδικασία έγκρισης μπορεί να κρατήσει έως 2 μήνες. Η προκαταβολή φτάνει στο 13% των κονδυλίων.

* Στο τέλος του μήνα λήγει και η προθεσμία κατάθεσης του Προγράμματος Σταθερότητας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι θα βασίζεται σε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 4,2% φέτος περιλαμβανομένων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα πρέπει ωστόσο να συμφωνηθεί και ο οδικός χάρτης και η ευελιξία που θα δοθεί σε επίπεδο ΕΕ (σ.σ. θα ενταχθούν προβολές έως και το 2024). Και τούτο ούτως ώστε να αποτυπωθεί η διατήρησης των μέτρων στήριξης και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η στήριξη κατά τη διάρκεια άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για μόνιμα μέτρα στήριξης: Για την επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και γενικότερα για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος μετά την περίοδο ισχύος της ρήτρας διαφυγής. Κάτι που συνδέεται με την νέα μεγάλη «μάχη» που θα αρχίσει στην ΕΕ για τον επαναπροσδιορισμό των πλεονασμάτων και των δημοσιονομικών κανόνων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider