Με Focus σε αγροτική ανάκαμψη & προσφυγικό ξεκλειδώνουν επενδύσεις του Σχεδίου των 32 δισ.

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με Focus σε αγροτική ανάκαμψη & προσφυγικό ξεκλειδώνουν επενδύσεις του Σχεδίου των 32 δισ.
Επανεκκίνηση διαβουλεύσεων του κυβερνητικού επιτελείου με τους θεσμούς. Προς οριστικοποίηση το πρώτο πακέτο επενδύσεων-μεταρρυθμίσεων. Τα αγκάθια της πανδημίας και του δανεισμού της Κομισιόν.

Μετά από ένα «διάλειμμα» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το Σχέδιο Ανάκαμψης, λόγω της έμφασης που δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην 9η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (σ.σ. αφού και από τις δύο πλευρές στελέχη μετέχουν και στις δύο διαδικασίες), έγινε η επανεκκίνηση. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν ένα προς ένα τα πακέτα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων των υπουργείων και παράλληλα να τρέξει το θέμα των δανείων των 13 δισ. ευρώ, μετά την – ευνοϊκή για τις ελληνικές θέσεις – κίνηση της Κομισιόν, η οποία μέσω των επικαιροποιημένων συστάσεών ανοίγει ένα δρόμο για να προχωρήσει η κυβέρνηση στο σχέδιο δανειοδότησης αμιγώς ιδιωτικών έργων.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί να τεθούν επί τάπητος τα σχέδια επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της αγροτικής ανάπτυξης και της μεταναστευτικής πολιτικής. Η κυβέρνηση έχει προτείνει μία σειρά από παρεμβάσεις στο Προσχέδιο που έχει στείλει στις Βρυξέλλες και τελεί σε διαβούλευση.

Στο αγροτικό πεδίο οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πλατφόρμας για την ανιχνευσιμότητα των αγροτικών προϊόντων, αλλά και τη ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα (ευφυής καλλιέργεια). Επίσης θεωρείται σημαντική προτεραιότητα η αειφόρος χρήση των πόρων, η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Στόχος είναι πλέγμα παρεμβάσεων για την ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη αγροτικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, αλλά και ο μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα. Συνδέεται με πολιτικές για την προστασία και για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και για την προσαρμογή των στρατηγικών προστασίας από πλημμύρες στη κλιματική αλλαγή. Προωθούν και τη βιώσιμη ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές μέσω της αειφόρου ανάπτυξης της γεωργίας και της προώθησης του οικοτουρισμού. Επίσης στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της ανθεκτικότητας των κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και που επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την πανδημία περιλαμβάνεται και ο αγροτικός τομέας.

Νέα συνάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ορισθεί μία ακόμη συνάντηση του ελληνικού επιτελείου με την Επιτροπή μέσα στην εβδομάδα, ενώ θα επανέλθει στο τραπέζι και το θέμα των δανείων. Το επικαιροποιημένο πακέτο «κατευθύνσεων» που ανακοίνωσε η Κομισιόν από τις 22/1 στα κράτη-μέλη ξεκαθαρίζει πως μπορούν αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν όχι μόνο την «θεσμική» οδό διοχέτευσης τους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του πακέτου «Γιουνκέρ» (δηλαδή του InvestEU) ή της EBRD, αλλά και μέσω εγχώριων τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών φορέων, όπως δηλαδή επιθυμεί εξαρχής η Ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση υπενθυμίζεται πως προκειμένου να πετύχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, το οποίo έχει ανάγκη ώστε το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ δανείων να προσελκύει πολλαπλάσια κεφάλαια (έως 25-30 δισ), επιθυμεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να καλύψει το πολύ το 50% του κόστους ενός αμιγώς ιδιωτικού έργου. Με την προϋπόθεση ότι το σχήμα θα έχει λάβει ήδη έγκριση τραπεζικού δανεισμού για το 30% τουλάχιστον του κόστους αλλά και πως θα έχει 20% ίδια κεφάλαια.

Αρχικά από την πλευρά των Θεσμών εκφράστηκαν ενστάσεις για την εν λόγω πρόταση και υπήρξε παρότρυνση για τη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών «οδών» και για την παροχή εγγυήσεων εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου. Αλλά η εν λόγω «κατεύθυνση» της Κομισιόν σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά δείχνει πως πλέον έχει ανοίξει ένας «δρόμος» που βεβαίως πρέπει να οριστικοποιηθεί στις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα μέσα στον μήνα (και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων).

Από ελληνικής πλευράς οι διαπραγματεύσεις γίνονται από τη Διοικούσα Επιτροπή που εποπτεύει την προετοιμασία του Σχεδίου. Αποτελείται από τους κ. Θ. Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Α. Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού, κ. Μ. Αργυρού, Πρόεδρο του ΣΟΕ, κ. Α. Σκέρτσο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κ. Δ. Σκάλκο, Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ. Ο κ. Ν. Μαντζούφας είναι ο Διοικητής της σχετικής Ειδικής Υπηρεσίας.

Στο σκέλος της προχρηματοδότησης του 13% των επιδοτήσεων και δανείων σε επίπεδο ΕΕ πλέον ο ορίζοντας μεταφέρεται για το 2ο εξάμηνο του 2021 σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup. Με στελέχη των θεσμών να κάνουν λόγο για τη δυσκολία δανεισμού εκ μέρους της Κομισιόν ενός τόσο μεγάλου ποσού. Παράλληλα «φουντώνει» η συζήτηση ανά την ΕΕ για το κατά πόσο πρέπει να αυξηθεί το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ αφού η πανδημία είναι εντονότερη από ότι αρχικά προβλεπόταν.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα έχει θέσει ως στόχο να συνεχίσει την καλή «εικόνα» ωριμότητας στο πεδίο συγγραφής του Ελληνικού Σχεδίου καταθέτοντας το ταχύτερο δυνατό και το τελικό κείμενο στις Βρυξέλλες. Αλλά και προωθώντας τις επόμενες εβδομάδες τα έργα που θεωρούνται πιο «ώριμα» με προχρηματοδότηση από το ΠΔΕ και περιλαμβάνουν από την χρηματοδότηση ψηφιακού εξοπλισμού σε μαθητές έως το εξοικονομώ.

Διαβάστε επίσης:

Τα «ψιλά γράμματα» των όρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε νέο έγγραφο «κατευθύνσεων» της Κομισιόν – Χείρα βοηθείας για δάνεια αλλά & αυστηρές ρήτρες

Τριπλή θηλιά ταχύτητας δανεισμού ΕΕ, εμβολίων & κρουσμάτων στη δυνατότητα για μέτρα στήριξης - επενδύσεις

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider