Η απόφαση για την Επιστρεπτέα: Εστίαση, γυμναστήρια, πολιτισμός & αθλητισμός με ελάχιστο ποσό έως 4.000 ευρώ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η απόφαση για την Επιστρεπτέα: Εστίαση, γυμναστήρια, πολιτισμός & αθλητισμός με ελάχιστο ποσό έως 4.000 ευρώ
Αυξημένο πλαφόν κατώτατου ποσού για τους κλάδους που είναι και σήμερα κλειστοί με κρατική εντολή περιλαμβάνεται στην απόφαση του ΥΠΟΙΚ. Παρατείνεται το όριο διατήρησης των εργαζομένων έως και τον Ιούνιο για να λάβουν το 50% ως επιδότηση. Άνοιξε η πλατφόρμα.

Ειδική μέριμνα για τους κλάδους που είναι και σήμερα κλειστοί με κρατική εντολή περιλαμβάνεται στην απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 των 1,5 δισ. ευρώ. Προβλέπεται γενικά ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ αλλά ειδικά σε επιχειρήσεις που είναι κλειστές σήμερα (δηλαδή στον κλάδο εστίασης, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια κλπ) προβλέπεται αν έχουν εργαζομένους μία διαβάθμιση του ελάχιστου ποσού καταβολής έως τα 2.000 ευρώ ή τα 4.000 ευρώ.

Επίσης παρατείνεται το όριο διατήρησης των εργαζομένων έως και τον Ιούνιο για να λάβουν το 50% ως επιδότηση. Τίθεται όριο διατήρησής τους έως και το Μάρτιο για να επιστρέψουν τμηματικά το ποσό σε 40 δόσεις μετά το 2021 με επιτόκιο αναφοράς στο 0,64% το οποίο αντιστοιχεί στο βασικό επιτόκιο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα ανάλογα με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, τον κύκλο εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, τον αριθμό εργαζομένων σε αναστολή αλλά και το ποσό που έλαβε η επιχείρηση δυνάμει της 4ης Επιστρεπτέας.
Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, η ενίσχυση ορίζεται, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, σε χίλια (1.000) ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή η κατώτατη ενίσχυση είναι σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020, και 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε (5) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020. Για τις λοιπές επιχειρήσεις η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ (δηλαδή χαμηλώνει σε σχέση με πριν).
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» η οποία αποτελεί εφαρμογή του Ο.Π.Σ. TAXISnet της ΑΑΔΕ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως 2 Φεβρουαρίου 2021.

Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της. Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» αίτημα επανεξέτασης, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση.

Η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης θα γίνει από το ΠΔΕ για ενισχύσεις προς επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 εργαζόμενους, ή απασχολούσαν έως 10 εργαζόμενους και από τον τακτικό προϋπολογισμό για ενισχύσεις προς λοιπές επιχειρήσεις που απασχολούσαν κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 άνω των 10 εργαζομένων.

Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 30η Ιουνίου 2021. Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης που επιστρέφεται, αποπληρώνεται σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι - λήπτες της ενίσχυσης είναι και πάλι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ),.
Εξαιρούνται επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα.

Για να λάβουν το ποσό πρέπει να έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, λειτουργούν νομίμως, έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19 και έχουν υποβάλλει οικονομικά στοιχεία και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΓΔΟΥ1/4.1.2021 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Β' 7). Επίσης πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ και να μην έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου 2019 μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ' όλη την περίοδο αυτή. Επίσης θα πρέπει να μην έχει ανασταλεί, μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Θα πρέπει να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

  • Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, παρουσιάζει μείωση κατά 20,00% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς είναι μεγαλύτερος από εξακόσια (600) ευρώ.
  • Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», παρουσιάζει μείωση κατά 20,00% τουλάχιστον, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από εξακόσια (600) ευρώ.

Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020, όπως έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport» είναι αρνητικός, ο κύκλος εργασιών του μηνός που είναι αρνητικός, θεωρείται για σκοπούς της παρούσας ίσος με μηδέν. Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 είναι αρνητικά.

Θα πρέπει επίσης να μην υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης και να μην έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

ΥΠΟΙΚ: Το 50% εκτός επιστρεπτέας


 

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων χορήγησης από τους ενδιαφερόμενους. Παραθέτει επίσης τις στατιστικές που δείχνουν ότι μία στις δύο επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτημα ενδιαφέροντος κυρίως λόγω υψηλού τζίρου μένει εκτός.

Αναλυτικά το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι:

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» (www.aade.gr/mybusinesssupport), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καλούνται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης της χρηματοδοτικής ενίσχυσης.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 λήγει την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021.

Συνολικά, η διαθέσιμη χρηματοδότηση από τον, εν εξελίξει, 5ο κύκλο ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις που με βάση τη Δ1α/ΓΠ.οικ. 3060/2021 - ΦΕΚ 89/Β/16-1-2021 απόφαση παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.), προβλέπονται αυξημένα κατώτατα όρια ενίσχυσης, ύψους 2.000 ευρώ εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και 4.000 ευρώ εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.

Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το κατώτατο όριο ενίσχυσης ορίζεται σε 1.000 ευρώ.

Το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση τζίρου που παρουσιάζει η επιχείρηση κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2020, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Συνολικά, από την προκαταρτική ανάλυση των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, προκύπτει ότι από τις 732.968 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει οριστική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δικαιούχοι είναι οι 361.888. Αναφορικά με τους λόγους απόρριψης, προκύπτει ότι:

  • 262.484 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση τζίρου την εν λόγω περίοδο,
  • 94.259 παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη του 20%,
  • 12.063 δεν έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019 και
  • 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους (μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ.).

Σημειώνεται ότι 61.956 επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε το κριτήριο της πτώσης τζίρου ούτε το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου αναφοράς.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων, ο τρόπος προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης και οι σχετικές διαδικασίες έχουν καθοριστεί με την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΓΔΟΥ 19/25-1-2021 (ΦΕΚ 236/Β΄/25-1-2021).

Η καταβολή της ενίσχυσης στους πρώτους δικαιούχους θα ξεκινήσει μεθαύριο, Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης:

Έως 400.000 οι επιχειρήσεις & επαγγελματίες που θα πάρουν την Επιστρεπτέα 5 – Πληρωμές από 27/1

Σκυλακάκης: ΔΕΚΟ, ενέργεια, ενοίκια, μισθοδοσία στο νέο πρόγραμμα ενίσχυσης παγίων δαπανών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider