Οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στον καφέ δεν κάμφθηκαν από τον κορονοϊό

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στον καφέ δεν κάμφθηκαν από τον κορονοϊό
Ο προϋπολογισμός του 2019 ανέμενε έσοδα 121 εκατ. ευρώ περίπου από τον ΕΦΚ στον καφέ και τελικά εισπράχθηκαν 135,7 εκατ. ευρώ, ήτοι 9,03% περισσότερα σε σχέση με το 2018!

Το 2019 τα συνολικά έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ανήλθαν σε 7,13 δισ. ευρώ. Εφέτος εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στο μεγάλο πλήγμα που επέφερε στον ΕΦΚ καυσίμων η πανδημία του κορονοϊού. Όμως εν μέσω πανδημίας δεν έχουν καταρρεύσει όλοι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Λαμπρή εξαίρεση αποτελεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ, οι εισπράξεις από τον οποίο έχουν αυξηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αντί να μειωθούν.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Η κατανάλωση αγγίζει τις 510 κούπες καφέ ανά άτομο, ήτοι η ετήσια κατανάλωση ξεπερνά τις 5 δισ. κούπες. Συνολικά καταναλώνονται 40.000 τόνοι καφέ με το 40% να αφορά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού και το 60% στην κατανάλωση εντός σπιτιού. Η αξία της κατανάλωσης εντός σπιτιού ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην αγορά εκτός σπιτιού ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ (τιμές καταναλωτή).

Τα έσοδα από τον καφέ ξεπέρασαν τις προσδοκίες

Ο προϋπολογισμός του 2019 ανέμενε έσοδα 121 εκατ. ευρώ περίπου από τον ΕΦΚ στον καφέ και τελικά εισπράχθηκαν 135,7 εκατ. ευρώ, ήτοι 9,03% περισσότερα σε σχέση με το 2018! Τα έσοδα από τον ΕΦΚ αποτελούν σχεδόν το 2% του συνόλου των εσόδων από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚ ισχύει από το 2017 και ανέχεται στα 2 ευρώ/κιλό στον μη καβουρδισμένο καφέ, στον καβουρδισμένο καφέ στα 3 ευρώ/κιλό, στον στιγμιαίο καφέ στα 4 ευρώ/κιλό και στα παρασκευάσματα καφέ στα 4 ευρώ/κιλό.

Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της αγοράς καφέ και έχε δείξει πως εξετάζει το θέμα της κατάργησης ή της μείωσης του ΕΦΚ στον καφέ, αναγνωρίζοντάς πως ο ΕΦΚ έχει δημιουργήσει μια ακόμη εστία φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, η οποία μάλιστα ενέχει και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω των προϊόντων «μαϊμού» που έχουν κατακλύσει την αγορά. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού πηγαίνει πίσω τις σχετικές αποφάσεις, καθώς η εισπρακτική απόδοση το φόρου είναι μεγάλη και καλύπτει την υποαπόδοση άλλων φόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider