Τα πέντε «αγκάθια» του νέου Ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πέντε «αγκάθια» του νέου Ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Το τελικό κείμενο του Ασφαλιστικού έχει σαφείς διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει, αποκαλύπτοντας αδικίες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, κατάργηση της 13ης σύνταξης χωρίς ξεκάθαρη αντικατάστασή της με άλλη παροχή και καμία αύξηση στους χαμηλοσυνταξιούχους, συνιστούν μερικά από τα «αγκάθια» του νέου Ασφαλιστικού, που βρίσκεται από χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Το τελικό κείμενο του Ασφαλιστικού έχει σαφείς διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει λίγες ημέρες νωρίτερα, αποκαλύπτοντας αδικίες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους σε πέντε σημεία.

Οι αδικίες

1. Mε το νέο Ασφαλιστικό, τα χρήματα που θα δοθούν σε αυξήσεις συντάξεων αφορούν τα λεγόμενα «ρετιρέ» και όχι τις χαμηλές συντάξεις.

Οι αυξήσεις λόγω της αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης, θα δοθούν επιλεκτικά στα ανώτερα κλιμάκια, δηλαδή σε όσους έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 έτη ασφάλισης και αδικήθηκαν από το ν.Κατρούγκαλου.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα έχουν αυξήσεις μόνο στο εκκαθαριστικό και όχι «στο χέρι», λόγω λογιστικού συμψηφισμού με την «προσωπική διαφορά».

2. Η 13η σύνταξη που θεσμοθετήθηκε πέρυσι καταργείται φέτος, αφαιρώντας εισόδημα από το σύνολο των συνταξιούχων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη χρηματοδότηση εφάπαξ παροχής προς τους συνταξιούχους κάθε Δεκέμβριο (που υπήρχε στο προσχέδιο), αλλά μια πιο γενική για χρηματοδότηση πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας.

Το τελικό κείμενο του άρθρου 47 αναφέρει πως από 1/1/2020 η παροχή που δόθηκε τον περασμένο Μάιο εν είδει 13ης σύνταξης αντικαθίσταται από «μια συμπληρωματική χρηματοδότηση του κοινωνικού προυπολογισμού» ύψους 0,5% του ΑΕΠ (περίπου ένα δις) ώστε να καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως από την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, και κατά δεύτερον δαπάνες «πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας».

3. Με το νέο Ασφαλιστικό, το 90% την μη μισθωτών θα πληρώνει εισφορές αυξημένες κατά 20%, λόγω της νέας κλίμακας.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, που δηλώνουν εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ, προκύπτουν αυξήσεις, καθώς επιλέγουν να πληρώνουν την κατώτατη εισφορά.

Η νέα κατώτατη εισφορά αν προστεθεί η υγεία και ο ΟΑΕΔ φτάνει στα 220 ευρώ, έναντι 185 ευρώ που είναι σήμερα.

4. Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών προκύπτουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2023, καθώς στο σχέδιο νόμου προβλέπεται νέα ρήτρα αύξησής τους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «από 1-1-2023 έως 31-12-2024 τα ποσά των εισφορών προσαυξάνονται με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Αν ο τιμάριθμος είναι αρνητικός οι εισφορές μένουν σταθερές. Από 1-1-2025 οι εισφορές προσαυξάνονται κατά το δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

5. Παρότι υπάρχει πρόβλεψη για ειδική υποκατώτατη κατηγορία μειωμένων εισφορών ύψους 136 ευρώ για τους νέους επαγγελματίες (με δραστηριότητα έως 5 έτη), δεν προβλέπεται το ίδιο για τους νέους αγρότες, των οποίων οι εισφορές κυμαίνονται από 121 έως 324 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider