Σήμερα το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» για την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σήμερα το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» για την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης
Το πόρισμα εισάγει τον τομέα των επικουρικών συντάξεων στο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί στον υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας για την αναμόρφωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης.

Το πόρισμα εισάγει τον τομέα των επικουρικών συντάξεων στο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου το ύψος της επικουρικής σύνταξης κάθε ασφαλισμένου δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τα έτη της ασφάλιση του και τις αποδοχές του, αλλά και από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ατομικού του λογαριασμού.

Παράλληλα, το πόρισμα ανοίγει «παράθυρο» για την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην ασφάλιση των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας από το 2021.

Οι βασικοί άξονες του νέου επικουρικού συστήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εξής:

- Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ επενδυτικής στρατηγικής χαμηλού μεσαίου και υψηλού ρίσκου, ενώ η απουσία επιλογής επενδυτικού προϊόντος θα τον κατατάσσει αυτομάτως στο πακέτο χαμηλού επενδυτικού κινδύνου.

- Στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης στο οποίο θα εντάσσονται υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι και πρωτοασφαλισμένοι από τη 1/1/ 2021, ο κάθε ασφαλισμένος θα διατηρεί τον δικό του ατομικό λογαριασμό με εισφορές και τα χρήματά του θα προσαυξάνονται ανάλογα με το επενδυτικό προϊόν που ο ίδιος θα έχει επιλέξει βάσει των ατομικών του αναγκών.

- Δεν θα υπάρχει ισόβια δέσμευση του ασφαλισμένου από την αρχική του επιλογή, αλλά θα μπορεί να αλλάζει τις επενδυτικές του επιλογές ανά προβλεπόμενα χρονικά όρια και μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών.

- Το ΕΤΕΑΕΠ θα είναι ο υπεύθυνος φορέας συλλογής των εισφορών, ενώ αυτές θα διατηρηθούν στο 6,5% για τους μισθωτούς, καθώς και τους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

- Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται θα μπορούν να επενδύονται από διαχειριστές επενδύσεων (ΑΕΔΑΚ) κατ' εντολή και για λογαριασμό του ΕΤΕΑΕΠ. Εναλλακτικοί διαχειριστές των επενδύσεων μπορούν να θεωρηθούν οι ΑΕΔΑΚ, οι ΕΠΕΥ, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

- Η κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του συστήματος θα γίνει μέσω ενός «κουμπάρα αλληλεγγύης», ο οποίος θα τροφοδοτείται με ειδική κράτηση επί των καταβαλλόμενων εισφορών του κάθε ασφαλισμένου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Κίμων: «Η πιο ισχυρή φρεγάτα στον πλανήτη» - Γιατί είναι το απόλυτο game changer

Ποια ελληνικά προϊόντα μπαίνουν για πρώτη φορά στα ράφια του Σκλαβενίτη

FIFA: Πάνω από 350 εκατ. αιτήσεις για μόλις 7 εκατ. εισιτήρια του Μουντιάλ 2026

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider