Θερμαίνεται το ενδιαφέρον για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος» - Στο παιχνίδι και η VINCI 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θερμαίνεται το ενδιαφέρον για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος» - Στο παιχνίδι και η VINCI 
Μέχρι στιγμής οι δύο υποψηφιότητες που εμφανίζεται ουσιαστικά δεδομένες είναι αυτές των τωρινών μετόχων.

Όσο πλησιάζει η 29η Οκτωβρίου που είναι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 30% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ τόσο θερμαίνεται το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Την αποκρατικοποίηση παρακολουθεί από κοντά η ινδική GMR που έχει αναλάβει την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, ενώ στην κούρσα φαίνεται ότι μπαίνει και η γαλλική Vinci, η οποία έχει ήδη σημαντική παρουσία σε μεγάλες παραχωρήσεις στη χώρα μας.

Για το θέμα ερωτήθηκε και ο διευθυντής Ελλάδος της Vinci και ταυτόχρονα πρόεδρος της Γέφυρα ΑΕ που διαχειρίζεται τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, Παναγιώτης Παπανικόλας. «Η Vinci ως εταιρεία έχει επικεντρωθεί στη διαχείριση και λειτουργία αεροδρομίων με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα στις τρείς πρώτες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα αυτό» σημείωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 15 χρόνια της Γέφυρας το περασμένο Σάββατο, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είχε καταθέσει και προσφορά για τα 13 Περιφερειακά Αεροδρόμια. Αρνήθηκε, ωστόσο, να απαντήσει συγκεκριμένα για το «Ελ. Βενιζέλος».

Μέχρι στιγμής οι δύο υποψηφιότητες που εμφανίζεται ουσιαστικά δεδομένες είναι αυτές των τωρινών μετόχων του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος»: Από τη μία η AviAlliance που ελέγχεται από το καναδικό συνταξιοδοτικό Ταμείο PSP και κατέχει το 40% της εταιρείας και διαχειρίζεται το «Ελ. Βενιζέλος» έχει δηλώσει ανοικτά το ενδιαφέρον της. Από την άλλη προσφορά σε συνεργασία με διεθνή όμιλο ετοιμάζει σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες και ο όμιλος Κοπελούζου που κατέχει το 5% του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος».

Στόχος να ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ

Στο ΤΑΙΠΕΔ θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή με βασικό στόχο να υπάρξει τουλάχιστον άλλη μια προσφορά, πέρα από τις δύο των τωρινών μετόχων. Σε ότι αφορά τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση εκτιμάται ότι αυτά μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, καθώς το «Ελ. Βενιζέλος» τα τελευταία χρόνια σπάει συνεχώς ρεκόρ τόσο σε επίπεδο επιβατών όσο και εσόδων-κερδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider