Ποιο είναι το «σχέδιο-ομπρέλα» για τα κόκκινα στεγαστικά που εξετάζει η κυβέρνηση

Βάσω Αγγελέτου
Μοιράσου το
Ποιο είναι το «σχέδιο-ομπρέλα» για τα κόκκινα στεγαστικά που εξετάζει η κυβέρνηση
Στόχος είναι να «πρασινίσουν» δάνεια με εξασφάλιση αστικά ακίνητα που ανέρχονται σήμερα σε 62 δισ. ευρώ. Με κούρεμα οφειλής και επιδότηση δόσης η διευκόλυνση των «αδύναμων» οφειλετών.

Μια ευρύτερη ευνοϊκή λύση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη –έναν νόμο που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις τράπεζες αλλά και τους Θεσμούς αφού λόγω αυτού βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα υποθέσεις ύψους 13 δισ. ευρώ.

Αυτό αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, οι οποίες εξηγούν ότι το σκεπτικό κυβέρνησης και Θεσμών είναι να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στους δανειολήπτες να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα κόκκινα δάνειά τους. Το πλαίσιο-ομπρέλα που εξετάζεται θα αφορά δάνεια με εξασφάλιση αστικά ακίνητα, ενώ ασκούνται πιέσεις να περιλαμβάνονται σε αυτό και ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Αυτό που έχει ξεκαθαριστεί μέχρι στιγμής είναι ότι θα περιλαμβάνει κόκκινα στεγαστικά δάνεια, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για πρώτη ή μη κατοικία, αφού αυτός είναι ένας διαχωρισμός που οι τράπεζες δυσκολεύονται να κάνουν, αναφέρει η ίδια πηγή. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε 62 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Νοέμβριο, ποσοστό ίσο με το 44,3% των συνολικών στεγαστικών δανείων.

Σε αντίθεση με τον Νόμο Κατσέλη που παρείχε προστασία στα όρια της «ασυλίας» δεδομένων των πολυετών δικαστικών διαδικασιών –γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν κατά κόρον οι στρατηγικοί κακοπληρωτές- το νέο καθεστώς θα απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετούν το δάνειό τους για δύο λόγους: πρώτον γιατί η αξία του ακινήτου υπολείπεται σημαντικά το ύψος του δανείου μετά τη «βουτιά» στις τιμές των ακινήτων και, δεύτερον, επειδή η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά στη διάρκεια της 10ετούς κρίσης.

«Κούρεμα» από τις τράπεζες

Όσον αφορά στην αξία του ακινήτου, αυτό που εξετάζει το Υπουργείο είναι να υποχρεώσει τις τράπεζες να κάνουν κούρεμα της οφειλής με βάση τη διαφορά ανάμεσα στην εμπορική αξία του ακινήτου και τον τρέχον υπόλοιπο της οφειλής. Εάν, για παράδειγμα, η αξία του ακινήτου είναι 100 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο του δανείου είναι 140 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι ο εξεταζόμενος δείκτης ισούται με 140%. Αυτό το παράδοξο οφείλεται στο ότι στην Ελλάδα δόθηκαν κατά κόρον τα λεγόμενα «balloon loans» -δάνεια δηλαδή που υπερέβαιναν την αξία του ακινήτου. Επιπλέον, τα πρώτα 15 χρόνια ενός στεγαστικού δανείου ο οφειλέτης πληρώνει κυρίως τόκους και ελάχιστο κεφάλαιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το κεφάλαιο να παραμένει σήμερα σχεδόν άθικτο.

Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ που έχει καταρτιστεί στην Κύπρο προβλέπει κούρεμα για το ποσό του δανείου που υπερβαίνει την εμπορική αξία του ακινήτου. «Το μέτρο αυτό είναι πολύ γενναίο για τα ελληνικά δεδομένα και δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί εδώ», αναφέρουν εποπτικές πηγές. Για τις τράπεζες, οποιοδήποτε κούρεμα κάτω από το 120% αποτελεί «κόκκινο πανί», καθώς δεν έχουν λάβει τις αναγκαίες προβλέψεις και οποιαδήποτε απομείωση πάνω από αυτά τα επίπεδα θα οδηγήσει σε ζημιές, εξηγούν.

Επιδότηση από το Κράτος

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου περιλαμβάνει επιδότηση δόσης για τους οικονομικά πολύ ασθενείς. Το ύψος της επιδότησης, καθώς και ποιοι θα τη δικαιούνται, θα εξαρτηθεί συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια και στο σημείο αυτό αναμένεται να «κοπεί» σημαντικό μέρος των δανειοληπτών.

Τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια, όσο και το όριο ένταξης στο καθεστώς με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, είναι αντικείμενο σκληρού παζαριού ανάμεσα σε κυβέρνηση, τράπεζες και επόπτες. Για το όριο της ένταξης, οι τράπεζες πιέζουν να διαμορφωθεί κοντά στο 100.000, οι Θεσμοί ζητούν ακόμη χαμηλότερα, ενώ η κυβέρνηση θέλει να δώσει στους δανειολήπτες «ό,τι καλύτερο μπορεί». Οι Θεσμοί, όμως, δεν θέλουν να προκριθεί μια λύση που θα καταδικάζει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες τις τράπεζες ή θα «δένει τα χέρια» τους στη μάχη κατά των κόκκινων δανείων. Για την κυβέρνηση, προέχει η κατάρτιση ενός ευνοϊκού πλαισίου με φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, ιδίως τη στιγμή εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι οι εν λόγω διαδικασίες είναι χρονοβόρες και απαιτούν χρόνο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν πληροφορίες που θέλουν τον Νόμο Κατσέλη να παρατείνεται τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου, αν και κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία ότι ενδεχομένως να μην χρειαστεί. Την ίδια ώρα, η ομάδα εργασίας που έχουν συστήσει οι τράπεζες εργάζεται εντατικά για την εύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν στους Θεσμούς οι βασικές παράμετροι της λύσης αυτής και από τις αντιδράσεις τους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το χρονοδιάγραμμα του νέου σχεδίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:05

Βρετανία: Στο 0,2% η ανάπτυξη στο β' τρίμηνο - Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον

10:05

Σταϊκούρας: Τα δυο σενάρια για το 2023 - Προτεραιότητα η υλοποίηση των μέτρων στήριξης

10:04

Προσωπικά δεδομένα και διαδίκτυο: Πώς να γίνετε ψηφιακά «αόρατοι»

10:02

Βουλή: Kαταθέτει σήμερα στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις ο Ν. Ανδρουλάκης

09:58

Ουκρανία: Νεκροί 23 άμαχοι από ρωσικό πύραυλο σε οχηματοπομπή πολιτών

09:51

Οικονόμου: Επιπλέον 268 μονάδες στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων

09:41

Arogi.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές

09:35

Τσίπρας: Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κρατικοποιήσεις, εδώ έχουμε μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας

09:20

Νέο «τσεκούρι» από Goldman Sachs στην τιμή στόχο του Χρηματιστηρίου

09:05

Space X και NASA θέλουν να παρατείνουν τη «ζωή» του τηλεσκοπίου Hubble στέλνοντάς το ψηλότερα

09:00

Ευκαιρία εισόδου στις ευρωπαϊκές αγορές ή περισσότερος «πόνος»; - Τι απαντά η Société Générale

08:58

Κυκλώνας Ίαν: Τουλάχιστον 12 νεκροί και εικόνες καταστροφής στη Φλόριντα

08:54

Times: Η Κάλυμνος, ο καλύτερος αναρριχητικός προορισμός της Ελλάδας

08:43

Τρία Data Centers στην Αττική περιλαμβάνει η επένδυση της Google στην Ελλάδα

08:40

ΗΠΑ: «Πολύ νωρίς» για να βρούμε ποιος ευθύνεται για τις διαρροές στον Nord Stream 1 και 2

08:24

Google Stadia: «Τίτλοι τέλους» στην υπηρεσία cloud gaming - Θα αποζημιωθούν οι χρήστες

08:08

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Μείωση φόρου για «πράσινες», ψηφιακές και ενεργειακές επενδύσεις

08:07

Πούτιν: Θέλει να «τελειώνει» με τις προσαρτήσεις - «Ανεξάρτητα κράτη» Χερσώνα και Ζαπορίζια

07:58

REDS: Αύξηση σε τζίρο και επισκεψιμότητα στο Smart Park – Έρχονται νέες συμφωνίες

07:52

Παγκρήτια: Συνεδριάζει η Επ. Κεφαλαιαγοράς για το Ενημερωτικό – Μικρή παράταση για την υποβολή του capital plan έδωσε η ΤτΕ

07:47

Οι business της Dimand στη Βόρεια Ελλάδα – Το logistics park, οι εκτάσεις και τα γραφεία

07:41

Lamda Development: Πώς πάνε τα Malls, ξεχωρίζει το Golden Hall – Το ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό

07:39

Κομισιόν προς Ελλάδα: Μαζεμένα δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις με το βλέμμα στις αγορές - Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

07:31

Attica Bank: «Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή» διαμηνύει η ΤτΕ σε ΤΧΣ και Ellington - Γάμο με συστημική τράπεζα προβλέπει το plan B

07:28

ΕΡΓΟΣΕ: Νοέμβριο «πέφτουν» υπογραφές σε projects 200 εκατ. ευρώ – «Σήμα εκκίνησης» για σιδηροδρομικά έργα 4 δισ.

07:22

Σίμσον (Επ. Ενέργειας): Στη σημερινή Σύνοδο η μελέτη για τον δυναμικό δείκτη αερίου της ΕΕ

07:20

Το αγαπημένο σύννεφο του Πρωθυπουργού - Ποιος έχει την ευθύνη για τις Φοιτητικές Εστίες;

07:15

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Τι προβλέπει το προσχέδιο για πλαφόν στο ρεύμα, «κλειδώνει» η φορολόγηση εταιρειών ορυκτών καυσίμων και η μείωση κατανάλωσης

07:06

Κληρώνει για Attica και Pancreta - Λύσεις αλά Πορτογαλικά - Το μήνυμα από τα άλευρα

07:04

Μια υπόσκαφη βίλα 7,5 εκατ. ευρώ στην Αντίπαρο ψάχνει ιδιοκτήτη μέσω Sotheby's