Οι Θεσμοί θέλουν το τέλος του Νόμου Κατσέλη – Έρχεται η πτώχευση ιδιωτών

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Θεσμοί θέλουν το τέλος του Νόμου Κατσέλη – Έρχεται η πτώχευση ιδιωτών
Ισχυρές πιέσεις ασκούν οι θεσμοί, προκειμένου μέχρι το 2021 ο Νόμος Κατσέλη να αντικατασταθεί από ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο για τους ιδιώτες.

Την αντικατάσταση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την προστασία των δανειοληπτών, του γνωστού «Νόμου Κατσέλη» επιδιώκουν οι Θεσμοί, προωθώντας στη θέση του ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα προβλέπει τη δυνατότητα ιδιωτικής πτώχευσης –κατ’ αντιστοιχία με τα όσα ισχύουν για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι νέες ρυθμίσεις θα προσφέρουν αφενός προστασία στους ιδιώτες δανειολήπτες έναντι των πιστωτών τους –όπως συμβαίνει με το άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα των επιχειρήσεων- και αφετέρου θα δίνουν τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να ανακάμψουν, εφόσον μπορούν να ρυθμίσουν και να εξυπηρετούν κανονικά τις οφειλές τους.

Από την άλλη η λεγόμενη «περίμετρος προστασίας» που θα αφορά ο νέος νόμος θα είναι σαφώς πιο περιορισμένη από τον υπάρχοντα, καθώς οι Θεσμοί εκτιμούν ότι τα σημερινά κριτήρια είναι γενναιόδωρα και επιτρέπουν ακόμη και σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα.

Επιπλέον, βασικό ζητούμενο για το νέο νομικό πλαίσιο είναι να υπάρξουν άμεσες και ιδανικά αυτοματοποιημένες διαδικασίες, ούτως ώστε να αποφευχθεί το σημερινό φαινόμενο υποθέσεις να παίρνουν δικάσιμο που φτάνει ακόμη και το… 2030.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr ήδη οι πιέσεις από την πλευρά των Θεσμών προς την κυβέρνηση είναι ισχυρές, καθώς συγκαταλέγουν την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα των ιδιωτών ανάμεσα στις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα, θέτουν πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ζητώντας η τρέχουσα κατάσταση να παραταθεί το αργότερο μέχρι τις 30/12/2020 και αντίστοιχα τα νέα δεδομένα να τεθούν σε ισχύ από το 2021.

«Αγκάθι» οι εκδικάσεις των υποθέσεων

Εντούτοις, το μεγάλο «αγκάθι» στη διαδικασία αυτή είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια, για τις οποίες μπορεί μεν να έχουν βγει προσωρινές διαταγές, όμως η οριστική δικάσιμος έχει οριστεί για πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια από σήμερα.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες, που έχουν στα βιβλία τους χιλιάδες περιπτώσεις δανείων για τα οποία αναμένουν οριστικές αποφάσεις. Ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται προσπάθειες εξωδικαστικών ρυθμίσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν και κούρεμα οφειλών, όμως μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των δανειοληπτών δεν είναι η αναμενόμενη. Εντούτοις, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, αυτό αναμένεται να αλλάξει μέσα στο επόμενο διάστημα αφού και η πίεση προς τους δανειολήπτες θα αυξηθεί αλλά και τα κίνητρα θα βελτιωθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider