Έως και δύο χρόνια μετά το πέρας των σπουδών τους θα μπορούν να παραμένουν στη Βρετανία οι ξένοι φοιτητές, με σκοπό την αναζήτηση εργασίας, βάσει των νέων κανόνων που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, οι φοιτητές επιτρέπεται να παραμένουν στη Βρετανία μόνο για τέσσερις μήνες, μετά την απόκτηση του πτυχίου τους.

«Η συμβολή των ξένων φοιτητών στη χώρα και στα πανεπιστήμιά μας είναι σημαντική τόσο από πολιτισμική όσο και από οικονομική άποψη. Η παρουσία τους είναι επωφελής για τη Βρετανία», ανέφερε σε μια δήλωση ο υπουργός Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον.

«Τα πανεπιστήμιά μας ακμάζουν με το να είναι ανοικτά παγκόσμια ιδρύματα. Η εισαγωγή της μεταπτυχιακής διαδρομής διασφαλίζει πως ο υψηλού κύρους τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας θα συνεχίσει να προσελκύει τα καλύτερα ταλέντα από όλο τον κόσμο στην παγκόσμια Βρετανία».

Η κυβέρνηση δήλωσε πως οι νέοι κανόνες θα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να εργάζονται, ή να αναζητούν εργασία, σε οποιοδήποτε επίπεδο ειδίκευσης. Στη συνέχεια θα μπορούν να μετατρέπουν τη βίζα τους σε βίζα ειδικευμένης εργασίας, αν βρουν μια δουλειά που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν για εκείνους που ξεκινούν ένα προπτυχιακό επίπεδο ή ένα μεταπτυχιακό, από την επόμενη χρονιά και σε οποιοδήποτε πεδίο σπουδών, σε ένα «αξιόπιστο πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου ή σε έναν πάροχο ανώτατης εκπαίδευσης που διαθέτει μια αποδεδειγμένη καταγραφή επικύρωσης μεταναστευτικών ελέγχων», σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.