Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στα «μαλακά» πέφτουν όσοι δεν έπιασαν το όριο 30% - Οι ανατροπές στις φετινές δηλώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στα «μαλακά» πέφτουν όσοι δεν έπιασαν το όριο 30% - Οι ανατροπές στις φετινές δηλώσεις
Για ποιους ακυρώνεται το πέναλτι 22%, ποιοι θα πληρώσουν το μισό και πότε εφαρμόζεται κλιμακωτό πρόστιμο.

Ανατροπές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα εμφανίσουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις έφερε η τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Με την τροπολογία οι φορολογούμενοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

- Στην πρώτη ανήκουν όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία και οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι φορολογούμενοι αυτοί απαλλάσσονται πλήρως από τον έξτρα φόρο 22% σε περίπτωση που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα.

- Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν πλήττονται από την πανδημία και είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών αλλά λόγω των δυο lockdown συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις πάνω από το 20% του εισοδήματός τους αλλά δεν έπιασαν το στόχο του 30%. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν μεν να πληρώσουν «πρόστιμο» για τις αποδείξεις που θα λείπουν αλλά αυτό θα είναι μισό. Συγκεκριμένα το πέναλτι 22% που επιβάλλεται στο ακάλυπτο ποσό των ηλεκτρονικών πληρωμών μειώνεται στο 11%. Για παράδειγμα φορολογούμενος με πραγματικό ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ. Το 2020 κατάφερε να καλύψει το 25% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικές πληρωμές και όχι το 30%. Συγκέντρωσε δηλαδή 6.250 ευρώ σε e-αποδείξεις αντί για 7.500 ευρώ με αποτέλεσμα να του λείπουν 1.250 ευρώ. Με την νέα ρύθμιση θα πληρώσει πρόστιμο 137,50 ευρώ (1.250 Χ 11%= 137,50 ευρώ) ενώ με την αρχική ρύθμιση θα πλήρωνε έξτρα φόρο 275 ευρώ (1.250 Χ 22%=275 ευρώ).

- Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι φορολογούμενοι που δεν είναι πληττόμενοι, είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και συγκέντρωσαν αποδείξεις κάτω από το 20% του εισοδήματος τους. Το πρόστιμο για αυτούς του φορολογούμενους υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής. Για το ποσό των αποδείξεων που λείπει έως το όριο του 20% του εισοδήματος ο έξτρα φόρος θα είναι 22% ενώ για το υπολειπόμενο ποσό από το 20% και πάνω έως το 30% ο συντελεστής του πρόσθετου φόρο πέφτει στο 11%.

Για παράδειγμα μη πληττόμενος μισθωτός με πραγματικό εισόδημα 20.000 ευρώ κάλυψε το 15% του εισοδήματός του με αποδείξεις, δηλαδή συγκέντρωσε 3.000 ευρώ αντί 6.000 ευρώ που απαιτείται. Δηλαδή του λείπουν αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ. Στα 1.000 ευρώ του ακάλυπτου ποσού δαπανών θα επιβληθεί πρόστιμο με συντελεστή 22% δηλαδή 220 ευρώ και στα άλλα 2.000 ευρώ θα επιβληθεί πέναλτι 11% (220 ευρώ). Συνολικά δηλαδή θα πληρώσει έξτρα φόρο 440 ευρώ ενώ με την αρχική ρύθμιση θα πλήρωνε 660 ευρώ. Θα γλιτώσει φόρο 220 ευρώ.

Εισοδήματα που εξαιρούνται

Ο κίνδυνος καταβολής έξτρα φόρου για το έλλειμμα των αποδείξεων περιορίζεται σημαντικά καθώς για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα επί του οποίου υπολογίζεται το όριο των αποδείξεων δεν λαμβάνονται υπόψη:

- οι έκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19

- οι αποζημιώσεις απόλυσης εργαζομένων,

- τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν κατηγορίες εργαζομένων όπως ναυτικοί,

- το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων,

- το επίδομα αναζήτησης εργασίας,

- η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης,

- η είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή οικονομικής ενίσχυσης, λόγω διάλυσης αλιευτικού σκάφους.

Επίσης στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider