Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται το ακατάσχετο όριο για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου
Το μέτρο του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού θα αυξάνει το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού ανάλογα με το ύψος της δόσης προς την εφορία.

Στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το μέτρο της σταδιακής αύξηση του ορίου ακατάσχετου λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου. Στόχος είναι να δοθεί μια «ανάσα» σε όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και εξυπηρετούν κανονικά τη ρύθμιση αυτή και παράλληλα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παραοικονομίας.

Το μέτρο του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού θα αυξάνει το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού ανάλογα με το ύψος της δόσης προς την εφορία. Πιο συγκεκριμένα, το όριο θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με κάθε δόση της ρύθμισης που καταβάλλεται. Για παράδειγμα αν η δόση της ρύθμισης είναι 300 ευρώ με κάθε πληρωμή μπορεί το ακατάσχετο όριο να αυξάνεται κατά 3 με 4 φορές πάνω, δηλαδή κατά 900 με 1.200 ευρώ.

Η αγορά εκτιμά πως μια τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει θετικά για τη βελτίωση της ρευστότητας, καθώς σήμερα οι λογαριασμοί ακόμη και όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους παραμένουν ουσιαστικά «παγωμένοι», ακριβώς λόγω του χαμηλού ορίου του ακατάσχετου. Σήμερα αν ένας φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και η εφορία έχει δεσμεύσει τον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε αυτός ουσιαστικά σταματά να τον λειτουργεί.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές οι επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν κατάσχεση βρίσκουν άλλους τρόπους για να πραγματοποιούν ή να δέχονται πληρωμές και έτσι αυξάνεται η παραοικονομία.

Με την ρύθμιση, εάν ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματική εξόφλησης των οφειλών του και ξεκινήσει να πληρώνει τις μηνιαίες δόσεις θα ανακτά σταδιακά τον έλεγχο του λογαριασμού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει ετοιμαστεί από τα συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης και αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider