Τις αντιρρήσεις του στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δώσει «ψίχουλα» ως αναδρομικά στους συνταξιούχους εκφράζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Οπως αναφέρει, «όταν οι μνημονιακές περικοπές υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ, είναι τουλάχιστον ντροπή να «διαφημίζει» η κυβέρνηση ως… επιτυχία, την καταβολή 900 εκατ. ευρώ μικτά (648 εκατ. ευρώ καθαρά, αν αφαιρεθεί η παρακράτηση φόρου και η εισφορά υγείας), από τα αναδρομικά που οφείλει. Ακόμα χειρότερα, όταν η απόφαση του ΣτΕ, δικαιώνει τους συνταξιούχους για ένα ποσό της τάξης των 3, 9 δισ. ευρώ».

«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την χθεσινή εξαγγελία του από το βήμα της Βουλής, παραπλανά τους συνταξιούχους, αναφέροντας ότι αποδίδονται αναδρομικά σε όλους, δηλαδή σε 2,5 εκατ δικαιούχους. Στην ουσία όμως, με την εξαίρεση των δώρων και των επικουρικών τα 2/3 εξ αυτών, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ.

Η χθεσινή (ν)τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί πρόκληση στη νοημοσύνη όλων των συνταξιούχων, αφού ουσιαστικά δηλώνει ότι το σύνολό τους, θα παραιτηθεί από κάθε άλλη διεκδίκηση. Άρα, τους δηλώνει ότι, αυτά τα λεφτά έχουμε, αυτά σας δίνουμε και άμα σας αρέσει», αναφέρει το ΕΝΔΙΣΥ.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, μπροστά στο «κύμα αγωγών» που έρχεται, βρίσκεται σε πανικό. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθεί με «μπαλώματα» να διορθώσει ένα τεράστιο πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε, όταν το 2012 ήταν πάλι στην εξουσία».

Μάλιστα το ΕΝΔΙΣΥ τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των συνταξιούχων να διεκδικήσουν τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ. «Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αποτελέσει μονόδρομο για τα 2,1 εκατομμύρια των συνταξιούχων, οι οποίοι αισθάνονται τον εμπαιγμό στο πετσί τους. Πρέπει να τονιστεί ότι οι 400.000 περίπου συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές, θα λάβουν για το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), το σύνολο του ποσού που διεκδικούν έντοκα. Άρα θα λάβουν επιστροφή αναδρομικών για περικοπές στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, αλλά και τα δώρα, σε κύρια και επικουρική».