Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία- Ποιους αφορά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία- Ποιους αφορά
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι μη μισθωτοί οφειλέτες, χωρίς περιουσιακά ή  εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι δόσεις αναμένεται να είναι 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ και 120 για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.

Το «πράσινο φως» των θεσμών έλαβε το σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και θα νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή τον προσεχή Μάρτιο.

Οι θεσμοί ενημερώθηκαν σχετικά από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (στις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια) και πλέον απομένουν κάποιες τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες πριν τη νομοθέτηση της νέας «λάιτ» εκδοχής του νέου εξωδικαστικού.

Σε αυτόν θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι μη μισθωτοί οφειλέτες, χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος του χρέους.

Οι δόσεις αναμένεται να είναι 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ και 120 για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.

Η ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους οφειλέτες είναι πλησίον της σύνταξης να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς θα γίνεται παρακράτηση της οφειλής τους από τις μηνιαίες αποδοχές τους.

Πρόσφατα μάλιστα η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και τα χρέη του 2017 στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Σε ότι αφορά τα χρέη πριν τις 31-12-2016, θα υπάρξει επανυπολογισμός με βάση το νέο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, όχι όμως και για τα χρέη του 2017, αφού πρόπερσι ίσχυε ήδη ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος.

H νέα ρύθμιση οδηγεί σε μέσο κούρεμα οφειλής 70% και απευθύνεται σε 958.000 μη μισθωτούς (584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ).

Στόχος είναι να δοθεί βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά και να απεγκλωβιστούν περίπου 70.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.

Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα φτάνει στο 85%, ενώ μέσω του επανυπολογισμού θα μειώνεται σημαντικά και η βασική οφειλή. Το σχήμα θα προβλέπει και ελάχιστο ύψος δόσης (γύρω στα 50 ευρώ) και η ένταξη θα γίνεται με αίτηση του οφειλέτη σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί γι αυτό τον σκοπό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider