Επίδομα ενοικίου: 10 tips για την σωστή συμπλήρωση της αίτησης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα ενοικίου: 10 tips για την σωστή συμπλήρωση της αίτησης
Μέσω της ιστοσελίδας www.epidomastegasis.gr υποβάλλονται από σήμερα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου που αφορά 260.000 νοικοκυριά τα οποία μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Μέσω της ιστοσελίδας www.epidomastegasis.gr υποβάλλονται από σήμερα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου που αφορά 260.000 νοικοκυριά τα οποία μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Βασική προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι η δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου που θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.

Η πλατφόρμα θα βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία ώστε να υποδέχεται αιτήσεις ανά πάσα στιγμή, ενώ δικαιολογητικά (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου κτλ) υποβάλλονται στα Κέντρα Κοινότητας.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο TAXISnet. Στη συνέχεια πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ και εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.α.).

Το επίδομα ενοικίου κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα την σύνθεση του νοικοκυριού. Αν το ενοίκιο είναι μικρότερο, το επίδομα περιορίζεται ανάλογα.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος, πριν υποβάλλουν την αίτηση θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1. Η συναίνεση όλων των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αίτησης.

2. Σε περίπτωση που ο αιτών ή ενήλικο μέλος του νοικοκυριού είναι αλλοδαπός, απαιτείται η προσκόμιση άδειας διαμονής σε ισχύ, ή η βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος ανανέωσής της.

3. Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως και το δικαίωμα ισχύει από την 1η του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή και τις αιτήσεις που θα υποβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 01/01/2019, εφόσον υπάρχει μισθωτήριο από αυτή την ημερομηνία.

4. Μέχρι 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί από τον ιδιοκτήτη στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού. Από 1/1/2020 αυτό θα συνιστά προυπόθεση για την δικαίωση του επιδόματος.

5. Από το εισόδημα που προσμετράται εξαιρούνται τα ποσά του Επιδόματος Παιδιού, των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων και του επιδόματος αναδοχής.

6. Το επίδομα στέγασης δεν υπολογίζεται για την καταβολή του ΚΕΑ και του Επιδόματος Παιδιού.

7. Η αίτηση υποβάλλεται από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο.

8. Τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα και οι μονογονεικές οικογένειες υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους ή τα Κέντρα Κοινότητας. Ο αιτών προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο υπογεγραμμένο – με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής – από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού, το έντυπο συναίνεσης, που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο του προγράμματος.

9. Από την επιδότηση εξαιρούνται νοικοκυριά που είναι ενταγμένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, νοικοκυριά που μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες, ή μισθώνουν μέρος κατοικίας, ή κατοικία που τους
είχε παραχωρηθεί σε προηγούμενες φορολογικές χρήσεις, ή ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού εξ’ αίματος, ή εξ’ αγχιστείας, συζύγου ή πρώην συζύγου εκτός κι εάν οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν ημερομηνία έναρξης έως και 31/1/2019 και έχουν υποβληθεί εμπροθέσμως.

10. Το επίδομα χορηγείται για 12 μήνες. Έξι μήνες μετά την έγκριση κι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις η επιδότηση ανανεώνεται αυτόματα για άλλους 6 μήνες. Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα ο δικαιούχος πρέπει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider