Άρχισε να… βρέχει ευρώ, αλλά οι τράπεζες κρατούν ομπρέλα

Χρήστος Ζιώτης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άρχισε να… βρέχει ευρώ, αλλά οι τράπεζες κρατούν ομπρέλα

«Εκτός νυμφώνος» των φθηνών κεφαλαίων που θα προσφέρει η ΕΚΤ φαίνεται ότι θα μείνουν για μία ακόμη φορά οι ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ πλέον θα πληρώνει τις τράπεζες οι οποίες δανείζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε μία ύστατη προσπάθεια να τονωθεί η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη. Με το νέο αυτό μέτρο επιχειρείται να φθάσει τελικά η ρευστότητα στους τελικούς αποδέκτες με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους. Ωστόσο τα «φθηνά» ευρώ που προτίθεται να ρίξει στην αγορά η Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να φθάσουν μέχρι τη χώρα μας, η οποία άλλωστε παραμένει εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (το περίφημο QE).

Οι υπόλοιπες τράπεζες στην Ευρωζώνη στη χειρότερη περίπτωση δεν θα πληρώνουν ούτε σεντ στην ΕΚΤ για τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια (με διάρκεια 4 έτη) που θα δανείζονται από αυτήν. Στην καλύτερη περίπτωση μάλιστα η ΕΚΤ θα πληρώνει στις τράπεζες αυτές και επιτόκιο 0,4%. Έτσι μεταφράζεται το αρνητικό επιτόκιο που θα προσφέρει η ΕΚΤ για τα κεφάλαια αυτά υπό την προϋπόθεση οι τράπεζες που θα τα λάβουν να προχωρήσουν με τη σειρά τους σε σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς την πελατεία τους. Η ΕΚΤ δεν θα αρκεστεί στο μέτρο αυτό, καθώς όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θα προχωρήσει παράλληλα στην αγορά εταιρικών ομολόγων (παράλληλα με τις αγορές κρατικών ομολόγων που πραγματοποιεί ήδη).

Όμως την ώρα που οι επιχειρήσεις και πιστωτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρωζώνη θα έχουν την δυνατότητα να επωφεληθούν από τις «ιστορικές» αυτές παρεμβάσεις, οι ελληνικές τράπεζες ακόμη πασχίζουν να απαλλαγούν από τον ΕLA. Από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες τους, μίας που ο δρόμος προς την ΕΚΤ παραμένει ακόμη κλειστός. Η περίφημη εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων (waiver), η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν φθηνότερη ρευστότητα απευθείας από την ΕΚΤ δεν έχει ακόμη επανέλθει. Στις αρχές του 2016 είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία για επαναφορά του μέτρου αυτού από την ΕΚΤ πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους Θεσμούς. Ωστόσο μετά την τροπή που πήρε η διαπραγμάτευση η σχετική προσδοκία διαψεύστηκε στην πράξη. Υπολογίζονταν ότι η επαναφορά του waiver θα έδινε φθηνή ρευστότητα περίπου 7 με 9 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Όσον αφορά στο δεύτερο μέτρο αυτό των εταιρικών ομολόγων η πιθανότητα να ενταχθούν ελληνικοί τίτλοι αγγίζει τα όρια στατιστικού λάθους. Και τούτο διότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενταχθούν τα όποια εταιρικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι οι εταιρείες που τα έχουν εκδώσει να διαθέτουν υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, κάτι που στην Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider