Στα «αζήτητα» εξακολουθούν να βρίσκονται τα μισά ακίνητα από αυτά που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τις χθεσινές δημοπρασίες.


Συγκεκριμένα, από τους 335 πλειστηριασμούς της Τετάρτης 14 Μαρτίου, μόνο τα 133 ακίνητα βρήκαν αγοραστή, ενώ 46 πλειστηριασμοί αναβλήθηκαν λόγω ρύθμισης της τράπεζας με τον οφειλέτη.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν το insider.gr ότι σημαντικό ποσοστό από τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες σπεύδουν να κρατήσουν ψηλά τις τιμές αλλά και να διαμορφώσουν μια αγορά για τα χιλιάδες ακίνητα που πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» εντός του έτους.

«Αυτό που είναι σημασία είναι να αλλάξουν χέρια τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό -είμαστε αποφασισμένοι για αυτό», αναφέρει στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα έναντι των Θεσμών για φέτος κυμαίνεται μεταξύ 12.000-15.000 πλειστηριασμών και ήδη η πλατφόρμα έχει «πάρει φωτιά» με περίπου 300-350 πλειστηριασμούς την εβδομάδα.

Αν εξαιρέσουμε στοχευμένα ακίνητα, όπως η βίλα του Σταύρου Ψυχάρη στο Πόρτο Χάλι που κατακυρώθηκε στο τριπλάσιο της τιμής εκκίνησης (11,7 εκατ. ευρώ) λόγω υψηλού ενδιαφέροντος από εύπορους ιδιώτες, τα υπόλοιπα ακίνητα με τιμή άνω του 1 εκατ. ευρώ είναι δύσκολο να βρουν αγοραστή –ιδίως όταν πρόκειται για βιομηχανικά ή επιχειρηματικά ακίνητα.

Αυτό αναφέρουν στελέχη του κλάδου που εξηγούν ότι οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την αγορά που κατακλύζεται από ακίνητα υπό την πίεση των δανειστών για αποτελέσματα «εδώ και τώρα». Η εύρυθμη λειτουργία και η επίσπευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί, άλλωστε, ένα από τα προαπαιτούμενα που θα κρίνουν την αποταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, μαζί με το Ελληνικό.

Δεν βρέθηκε αγοραστής για τις μεζονέτες του Γραντίτσα

Ενδεικτικό παράδειγμα της «παγωμένης» εικόνας της αγοράς είναι οι τρεις μεζονέτες του πρώην προέδρου ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιάννη Γρανίτσα, στην Εκάλη.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, τα τρία ακίνητα αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα την Τετάρτη με τιμή εκκίνησης τα 500.000 περίπου έκαστη, συνολικής αξίας 1,5 εκατ ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, δεν υπήρξε αγοραστής σε αυτή την τιμή και ο πλειστηριασμός κρίθηκε άγονες.

Η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση, εάν βεβαίως δεν έρθει ο οφειλέτης σε συμφωνία με την τράπεζα για ρύθμιση του χρέους, είναι να επανέλθει το ακίνητο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μετά από δύο μήνες με νέα, χαμηλότερη τιμή.