Στα χέρια της ΤτΕ το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα χέρια της ΤτΕ το μέλλον των συνεταιριστικών τραπεζών

Στα χέρια της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται πλέον το μέλλον δύο συνεταιριστικών τραπεζών, της Παγκρήτιας και της Πελοποννήσου. Παράλληλα, διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχουν η Τράπεζα Αττικής και οι υπόλοιπες δύο συνεταιριστικές τράπεζες (Χανίων και Ηπείρου) προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ουσιαστικά, η Παγκρήτια Τράπεζα και η Τράπεζα Πελοποννήσου έχουν διορία μέχρι το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να βρουν τα ελάχιστα κεφάλαια που έχουν προκύψει από τον κεφαλαιακό έλεγχο που διενέργησε σε αυτές η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε άλλη περίπτωση, ήδη «στο συρτάρι» της ΤτΕ υπάρχουν προτάσεις από τουλάχιστον δύο συστημικές τράπεζες που θα έβλεπαν με καλό μάτι την ενσωμάτωση των υγιών στοιχείων του ενεργητικού των συνεταιριστικών τραπεζών.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή, τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι δύο: είτε η Παγκρήτια και η Πελοποννήσου βρίσκουν μέχρι την Τρίτη το βράδυ στρατηγικό επενδυτή, είτε θα προχωρήσει το «σπάσιμο» των δύο τραπεζών σε καλή και κακή, όπως έγινε στο παρελθόν με την Τράπεζα Αττικής και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Εν συνεχεία, εναπόκειται στη διοίκηση της ΤτΕ να επιλέξει σε ποια από τις συστημικές τράπεζες που έχουν υποβάλλει προσφορές θα δώσει τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού.

Με βάση της τρέχουσες πληροφορίες, προσφορές έχουν υποβάλλει η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, με την πρώτη να θεωρείται φαβορί, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην περίπτωση της Παγκρήτιας.

Τι θα συμβεί με την Αττικής

Εντελώς διαφορετική είναι η περίπτωση της Τράπεζας Αττικής αλλά και των συνεταιριστικών τραπεζών Χανίων και Ηπείρου. Εδώ, οι τράπεζες έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια τουλάχιστον για το βασικό σενάριο και έτσι παίρνουν προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους από ιδιωτικά κεφάλαια.

Όπως ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, το βασικό σενάριο ύψους 584 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε με μετρητά και δεσμευτικές προσφορές ενώ επιπλέον έχουν κατατεθεί και σημαντικές επιπλέον προσφορές για την κάλυψη και του δυσμενούς σεναρίου των 748 εκ. ευρώ. Έτσι, η τράπεζα «φιλοδοξεί να παραμείνει η μόνη εισηγμένη Ελληνική Τράπεζα που θα έχει ανακεφαλαιοποιηθεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια από το εσωτερικό και το εξωτερικό, ώστε απερίσπαστη να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

Ουσιαστικά, εφόσον μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου η τράπεζα βρει όλα τα απαραίτητα κεφάλαια, θα προχωρήσει αυτόνομα στην ανακεφαλαιοποίησή της. Σε άλλη περίπτωση, θα αιτηθεί τη λήψη κρατικής ενίσχυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για το όποιο ποσό υπολείπετα.

Σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται και οι τράπεζες Χανίων και Ηπείρου, για τις οποίες η ΤτΕ έχει δώσει αντίστοιχη, άτυπη παράταση μέχρι το τέλος της εβδομάδας προκειμένου, είτε να βρουν όλα τα κεφάλαια και του δυσμενούς σεναρίου είτε να απευθυνθούν με τη σειρά τους στο ΤΧΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider