Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία -Τι αλλάζει τον Ιούνιο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία -Τι αλλάζει τον Ιούνιο
Προστατευμένη τουλάχιστον για 2-3 μήνες ακόμη θα είναι η πρώτη κατοικία, ενώ στον νέο πτωχευτικό νόμο εξετάζεται προστασία για τους κορονόπληκτους.

Καμία πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει να βγει στον σφυρί, τουλάχιστον έως τον Ιούνιο που αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος, διαβεβαιώνουν το insider.gr αρμόδιες πηγές.

Παρά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των Θεσμών αυτή την εβδομάδα για την προοπτική παράτασης του νόμου 4605/2019 που προστατεύει την πρώτη κατοικία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν «παγωμένοι» μετά τις 10 Μαΐου που προβλέπει η πρόσφατη ΠΝΠ εν μέσω κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, βέβαια, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ευνοϊκή πρόβλεψη θα παραταθεί μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι δανειστές ασκούν έντονες πιέσεις το διάστημα αυτό να μην υπερβαίνει τον Ιούνιο όπου και αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα διέπει τα χρέη ιδιωτών σε Δημόσιο, ιδιώτες, τράπεζες, ΔΕΚΟ κ.ο.κ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν, πάντως, ότι οι Θεσμοί επιμένουν το νέο πλαίσιο να μην προβλέπει αναστολή μέτρων κατά των «κόκκινων» οφειλετών, δηλαδή όσοι κάνουν ρύθμιση στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου να κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους στον πλειστηριασμό. Αυτό που θέλουν να αποφύγουν, δηλαδή, είναι να μην υπάρχουν πολύμηνες καθυστερήσεις από τη στιγμή που οι οφειλέτες καταθέτουν αίτηση για ρύθμιση έως αυτή να εξεταστεί και να γίνει αποδεκτή ή να απορριφθεί.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πιέζει στην υφιστάμενη προστασία να υπάρξει πρόβλεψη για όσους πλήττονται από την πανδημία, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι η σχετική πρόβλεψη να περιληφθεί στον πτωχευτικό με συγκεκριμένα κριτήρια και περιορισμούς.

Η περίμετρος της προστασίας για τους κορονόπληκτους θα εξαρτηθεί από τους υπολογισμούς των τραπεζών για το ύψος των οφειλών που εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για τα νέα δάνεια που αναμένεται να «κοκκινίσουν» μετά το καλοκαίρι.

Θυμίζεται ότι όλες οι τράπεζες παρέχουν στους δανειολήπτες δυνατότητα μη καταβολής των δόσεων των δανείων τους, εάν εμπίπτουν σε κάποιους από τους πληττόμενους ΚΑΔ. Το διάστημα αυτό εκτείνεται έως και τους εννέα μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων της κρίσης στους ισολογισμούς των τραπεζών θα γίνει αντιληπτό στις αρχές του 2021 -όταν, δηλαδή, θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του δ΄τριμήνου 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider