Η διπλή πρόκληση του κοροναϊού για τις ελληνικές τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η διπλή πρόκληση του κοροναϊού για τις ελληνικές τράπεζες
Από τη μία, καλούνται να αντεπεξέλθουν επιχειρησιακά στην ανάσχεση της νόσου, από την άλλη να συνεχίσουν την αδιάλειπτη προετοιμασία των τιτλοποιήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ.

Η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην Ευρώπη, και ειδικότερα στη χώρα μας, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες τις ελληνικές τράπεζες που πασχίζουν να απαλλαχθούν από τα κόκκινα δάνεια και βελτιώσουν την κερδοφορία τους.

Οι εκτιμήσεις από τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομική δραστηριότητα είναι ζοφερές, δεδομένης της εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, αλλά και της κάμψης που ήδη παρατηρείται στην καταναλωτική ζήτηση τα τελευταία 24ωρα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή κρίση -όπως και χιλιάδες ακόμη επιχειρήσεις και οργανισμοί, προκειμένου να προστατέψουν το προσωπικό τους και να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τα εποπτευόμενα ιδρύματα να αναθεωρήσουν τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειάς τους και να υποδείξουν τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν προκειμένου ελαχιστοποιήσουν πιθανές δυσμενείς συνέπειες από την εξάπλωση της νόσου.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, εντείνονται οι ανησυχίες και για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, με τον οίκο Fitch να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα έσοδα στον κλάδο. Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποίησε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι η αβεβαιότητα για την ένταση, η γεωγραφική έκταση και η διάρκεια της επιδημίας του κορωναϊού επιδρά αρνητικά στις κύριες δραστηριότητες της αγοράς και αυξάνει σημαντικά η μεταβλητότητα, καθιστώντας πιθανό το γεγονός ότι θα επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα από τις κεφαλαιαγορές στο παγκόσμιο trading και τις παγκόσμιες τράπεζες.

Ωστόσο, ο οίκος διευκρινίζει πως εάν η εξάπλωση του ιού περιοριστεί σύντομα τότε το χτύπημα αυτό στην κερδοφορία των τραπεζών δεν θα επηρεάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα. Αντιθέτως, εάν η εξάπλωση του ιού επηρεάσει τα έσοδά τους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια και, εν τέλει, στην πιστοληπτική τους ικανότητα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ευάλωτες οι ελληνικές τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες είναι ευάλωτες απέναντι στο πλήγμα που θα υποστούν οι χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, ιδίως στον κλάδου του τουρισμού και του εμπορίου. Ήδη, οι συνθήκες είναι επιβαρυμένες λόγω της βαριάς «κληρονομιάς» των κόκκινων δανείων ύψους 75 δισ. ευρώ περίπου, συνεπώς ένα νέο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα θα γίνει άμεσα αισθητό στα ταμεία των τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές τράπεζες καταβάλλουν μια μαραθώνια προσπάθεια να προετοιμάσουν τα χαρτοφυλάκια που θα τιτλοποιηθούν, συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ για το 2020. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η πρόσκληση είναι τεράστια για τα εγχώρια ιδρύματα που εξακολουθούν να συρρικνώνονται υπό την πίεση της βελτίωσης της κερδοφορίας τους. Σε περίπτωση που το προσωπικό των τραπεζών αναγκαστεί να εργάζεται από το σπίτι (τηλεργασία), για παράδειγμα, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχεδίων τιτλοποίησης θα είναι άμεσες και καταλυτικές.

Σημειώνεται δε ότι ήδη τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, όπως και πολλές ακόμη εταιρείες, έχουν περιορίσει τα ταξίδια των στελεχών τους στα εντελώς αναγκαία, γεγονός που επίσης αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την ταχύτητα υλοποίησης των φιλόδοξων σχεδίων τιτλοποιήσεων, αλλά και σημαντικά deals όπως είναι το σχέδιο «Galaxy» της Alpha Bank με είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη θυγατρική εταιρεία διαχείρισης NPEs και εξαγορά «κόκκινου» χαρτοφυλακίου ύψους 12 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider