ΕΚΤ: Η χρήση του «Ηρακλή» από τις τράπεζες πρέπει να είναι οικειοθελής

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Η χρήση του «Ηρακλή» από τις τράπεζες πρέπει να είναι οικειοθελής
Η κεντρική τράπεζα λαμβάνει αποστάσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και θέτει προϋποθέσεις για την αξιολόγηση των senior bonds.

Στον οικειοθελή χαρακτήρα της συστημικής λύσης για κόκκινα δάνεια, με την ονομασία «Ηρακλής», που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο, Πέμπτη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη γνωμοδότηση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Επισημαίνει, επίσης, την ανάγκη ουσιαστικής και έγκαιρης διαβούλευσης με όλους τους αρμόδιους φορείς, περιλαμβανομένων των εποπτικών αρχών, όσον αφορά στην κανονιστική μεταχείριση της εγγύησης του Δημοσίου στο νομοσχέδιο. «Τέτοιου είδους διαβουλεύσεις είναι πιθανόν να ρίξουν φως σε πτυχές του σχεδίου νόμου που κατά τα λοιπά ενδέχεται να μην καθίστανται άμεσα αντιληπτές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

• Οίκοι αξιολόγησης

Ενδιαφέρον σημείο της γνωμοδότησης είναι, επίσης, η κεντρική τράπεζα λαμβάνει αποστάσεις από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης (ECAI), για τους οποίους το νομοσχέδιο αναφέρει ότι πρέπει να έχει ληφθεί η έγκρισή τους για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) «Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι η ίδια δεν εγκρίνει τους ECAI. Το Ευρωσύστημα αποδέχεται ορισμένους ECAI των οποίων οι αξιολογήσεις θεωρούνται κατάλληλες ειδικά για τους σκοπούς των πράξεων νομισματικής πολιτικής που διενεργεί. Αυτοί πρέπει να πληρούν τα γενικά κριτήρια αποδοχής των ECAI, ένα εκ των οποίων συνίσταται στην εγγραφή τους από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου», αναφέρει σχετικά.

• Διάρκεια εγγύησης Δημοσίου

Η εγγύηση του Δημοσίου θα πρέπει να διαρκεί έως την ολοσχερή εξόφληση όλων των οφειλόμενων ποσών σε σχέση με τις senior ομολογίες και όχι έως την καθορισμένη λήξη τους, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

• Εποπτεία των τιτλοποιήσεων και της κρατικής εγγύησης

Η ΕΚΤ προτείνει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω στο σχέδιο νόμου ή στη δευτερογενή νομοθεσία που πρόκειται να εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότησή του οι ειδικότεροι κανόνες για την παρακολούθηση των τιτλοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα βάσει των διατάξεών του, τα συναφή απαιτούμενα έγγραφα και τη συχνότητα της παρακολούθησης. Προτείνει, μάλιστα, να συσταθεί ειδικός, ανεξάρτητος φορέας για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση της εγγύησης με τους προβλεπόμενους όρους έκδοσής της, τις ενέργειες του διαχειριστή και τα γεγονότα που θα προκαλούν κατάπτωση της εγγύησης.

• Τακτική επανεξέταση

H EKT προτείνει, επίσης, να γίνεται τακτική επανεξέταση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος «Ηρακλής» από ειδική ανεξάρτητη οντότητα. Εύλογος χρόνος για την αναθεώρηση της συνολικής λειτουργίας του νέου προγράμματος θα μπορούσε να είναι το ένα έτος από τη θέσπισή του, εκτιμά.

Για το σύνολο της πρωτοβουλίας, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η μεταβίβαση του κινδύνου μέσω της πώλησης ή της τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων και της χρήσης λοιπών μέτρων αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εργαλειοθήκης που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα για την αποτελεσματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πέραν των λοιπών εργαλείων.

Ένθερμη είναι η τοποθέτηση της κεντρικής τράπεζας και για την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών NPEs, την οποία «υποστηρίζει σθεναρά». Συνεπώς, ο προσεκτικός σχεδιασμός ενός προγράμματος που εκ του αποτελέσματος θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τη μεταφορά των σχετικών κινδύνων εκτός των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων πρόκειται γενικά να έχει θετική επίδραση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στη μείωση των επιπέδων ΜΕΔ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider