Κόκκινα δάνεια: Πτωχευτικό δίκαιο και συστημική λύση «βλέπει» η κυβέρνηση

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόκκινα δάνεια: Πτωχευτικό δίκαιο και συστημική λύση «βλέπει» η κυβέρνηση
Διπλή στόχευση έχει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως κατέδειξαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ.

Στα υποχρεωμένα νοικοκυριά και τους «κόκκινους» ισολογισμούς των τραπεζών στοχεύει η κυβέρνηση προκειμένου να απελευθερωθεί η αναγκαία ρευστότητα που θα δώσει ώθηση στην οικονομία.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό κλάδο και την αδυναμία του να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.

Η στόχευση είναι διπλή: στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής μπαίνουν αφενός οι τράπεζες και το δυσβάσταχτο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, αφετέρου, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με προοπτική να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Ως προς το πρώτο, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την παροχή «συστημικής λύσης» για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, η οποία δεν είναι άλλη από το Σχέδιο του ΤΧΣ (APS) το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Το συμπέρασμα που βγαίνει πάντως, από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είναι πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» που θα επέτρεπε μια μεγαλόσχημη ανακοίνωση από το Βελλίδειο.

Στον δεύτερο δάνειο της κυβερνητικής δράσης για τα κόκκινα δάνεια βρίσκεται η ψήφιση ενός ενιαίου πτωχευτικού κώδικα για τους ιδιώτες. Σε αυτόν θα ενταχθούν και ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς ο υφιστάμενος νόμος (για την ηλεκτρονική πλατφόρμα) ισχύει έως το τέλος του έτους. Έντονες πιέσεις ασκούν, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr οι Θεσμοί προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών προς ιδιώτες.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά την έλευση των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, πάντως, κάνει λόγο για ψήφιση του νέου νόμου έως το τέλος του έτους και δημιουργία νέας, ενιαίας πλατφόρμας για τη ρύθμιση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών αμέσως μετά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider