Σχέδιο ΤΧΣ: Ψηφίζεται σε έναν μήνα, θα εφαρμοστεί σε ένα έτος

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο ΤΧΣ: Ψηφίζεται σε έναν μήνα, θα εφαρμοστεί σε ένα έτος
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 τοποθετούν την πρώτη τιτλοποίηση μέσω του APS πηγές με γνώση των διαδικασιών. Ποιες τιτλοποιήσεις μένουν εκτός.

Στις αρχές Οκτωβρίου σκοπεύει να νομοθετήσει το πλαίσιο για την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων με κρατική εγγύηση, γνωστό ως «Σχέδιο ΤΧΣ» ή APS, η κυβέρνηση, αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση διαδικασιών.

Η κυβέρνηση και, ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον χρηματοοικονομικό τομέα Γιώργος Ζαββός, επισπεύδει τις διαδικασίες έγκρισης του Σχεδίου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, με τον Επόπτη (SSM) να συνεπικουρεί σε αυτή την προσπάθεια προκειμένου να λύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τον γόρδιο δεσμό των κόκκινων δανείων.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, προειδοποιούν ότι ο νόμος που θα διευκολύνει τις ελληνικές τράπεζες να απαλλαγούν από σημαντικό βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες τιμολόγησης στην αγορά, δεν θα είναι άμεσα εφαρμοστέος, καθώς η αρχιτεκτονική του APS είναι σύνθετη και προϋποθέτει μια σειρά από στάδια υλοποίησης.

Εκτιμούν δε ότι η πρώτη τιτλοποίηση με APS θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενδεχομένως μάλιστα και προς το τέλος του έτους. «Η εφαρμογή του GACs στην Ιταλία, στο οποίο βασίστηκε το σχέδιο του ΤΧΣ, αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρονοβόρα αν και τελικώς διευκόλυνε σημαντικά την εξυγίανση των ιταλικών τραπεζών», αναφέρει υψηλόβαθμο εποπτικό στέλεχος.

Ποια βήματα απαιτούνται

Πέραν της έγκρισης του APS συνολικά ως πρόγραμμα από την DG Comp, κάθε «πακέτο», δηλαδή κάθε συναλλαγή τιτλοποίησης θα πρέπει να αξιολογείται χωριστά από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) για να προχωρήσει η πώληση των τίτλων.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η συναλλαγή να αξιολογηθεί πρώτα από τους οίκους αξιολόγησης και να λάβει συγκεκριμένο rating. Προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες, εξηγούν πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Κατόπιν, κάθε συναλλαγή θα πρέπει να υποβληθεί στον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) προς έγκριση. «Κλειδί» στη διαδικασία της τιτλοποίησης αποτελεί η μεταφορά σημαντικού κινδύνου (Significant Risk Transfer - SRT) και το όφελος που προκύπτει από αυτή για την κεφαλαιακή επάρκεια του ιδρύματος που εκτελεί τη συναλλαγή.
Ο SSM θα εξετάσει το rating της συναλλαγής και το SRT για να εγκρίνει κάθε τιτλοποίηση, η οποία θα ενταχθεί στην «ομπρέλα» του σχεδίου APS και των ευνοϊκών προϋποθέσεων που αυτό θα δημιουργήσει στην αγορά τιτλοποιήσεων στην Ελλάδα.

Τιτλοποιήσεις 5,5 δισ. ευρώ κινδυνεύουν να μείνουν εκτός

Να χάσουν το «τρένο» του APS κινδυνεύουν τιτλοποιήσεις 5,5 δισ. ευρώ που προγραμματίζουν για το 2020 η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοίνωσαν πρόσφατα, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Η Eurobank, ανοίγοντας τον δρόμο των τιτλοποιήσεων στην Ελλάδα, δρομολογεί ήδη δύο τιτλοποιήσεις -Pillar και Cairo– οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τους προσεχείς μήνες, με το Pillar (2 δισ. ευρώ) έχει λάβει ήδη την έγκριση από τον SSM.

Ωφελημένη του Σχεδίου του ΤΧΣ θα είναι, όπως φαίνεται, η Εθνική Τράπεζα, η οποία σύμφωνα με το Σχέδιο Μετασχηματισμού της δεν προγραμματίζει τιτλοποιήσεις πριν το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider