Στην «κατάψυξη» τα κόκκινα κοινοπρακτικά δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην «κατάψυξη» τα κόκκινα κοινοπρακτικά δάνεια
Καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί στο NPL Forum -την πρωτοβουλία των τραπεζών για αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ. Για «παγωμάρα» κάνουν λόγω πηγές του κλάδου στο insider.gr.

Σε βαθιά… κατάψυξη βρίσκονται τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια που διαχειρίζονται από κοινού οι τράπεζες, καθώς όλοι περιμένουν να δουν τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην αγορά ενόψει της σύστασης ειδικών οχημάτων (SPV) για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Αυτό αποκαλύπτει στο insider.gr υψηλόβαθμη πηγή του τραπεζικού κλάδου, επιβεβαιώνοντας ότι παρατηρείται «μεγάλη στασιμότητα» στην πρωτοβουλία κοινής διαχείρισης των κόκκινων κοινοπρακτικών δανείων, γνωστή ως NPL Forum.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου Επιτάγχυνσης της Eurobank, μαζί με τη συγχώνευσή της με την Grivalia, επισπεύδονται οι εξελίξεις για σύσταση SPV με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του εγχώριου κλάδου. Στη Eurobank, του νέου σχήματος αναμένεται να αναλάβει ο ο Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Troubled Asset Group, ενώ ανάλογες λύσεις εξετάζουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγω για ριζική αλλαγή του σκηνικού σε λίγα χρόνια από σήμερα, καθώς το «παιχνίδι» των κόκκινων δανείων θα περάσει στα 3-4 SPV που θα λειτουργούν στην Ελλάδα, τα οποία θα αποσκοπούν σε κέρδη από την είσπραξη των επισφαλών απαιτήσεων. Παρότι κάποια από αυτά θα συσταθούν από τις τράπεζες, δεν αποκλείεται να διαχειρίζονται απαιτήσεις και άλλων τραπεζών, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών.Π

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πολιτική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο τις εισηγήσεις της για σύσταση εθνικών εταιριών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management companies-AMC). Ταυτόχρονα, στο «τραπέζι» βρίσκεται και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για σύσταση SPV με ενεργητικό τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις με στόχο την απαλλαγή των τραπεζών από κόκκινα δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ.

«Καμία εξέλιξη» στην ανταλλαγή ποσοστών μεταξύ τραπεζών

Η πρόταση για ανταλλαγή των ποσοστών απαίτησης μεταξύ των τραπεζών, ώστε να αποσύρονται από τις διαπραγματεύσεις οι πιστώτριες με μικρότερα ποσοστά, δεν φαίνεται να προχωράει, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις εν λόγω διαδικασίες. Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν τα εν λόγω ποσοστά να ανταλλάζονται με άλλα, άλλων κοινοπρακτικών δανείων, ώστε τις υποθέσεις να διαχειρίζονται οι τράπεζεες-leader ώστε να προχωρά ταχύτερα η αναδιάρθρωσή τους. «Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη ως προς αυτό», επιβεβαιώνει τραπεζίτης που συμμετέχει στο Forum.

Σημειώνεται ότι στο «συρτάρι» του Forum βρίσκονται σήμερα κοινοπρακτικά δάνεια συνολικών απαιτήσεων 7 δισ. ευρώ. Από τις πλευρά τους οι πιστώτριες τράπεζες ισχυρίζονται ότι εξ αυτών, για τα 5,3 δισ. ευρώ έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των πιστωτών, ωστόσο, εκκρεμεί η υλοποίησή της.

Όπως έχει επισημάνει στο insider.gr ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, η υλοποίηση των εν λόγω συμφωνιών καθυστερεί περίπου 1 έως 1,5 χρόνο, καθώς οι τράπεζες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο ζήλο για να «ξεκλειδώσουν» τα εν λόγω επιχειρηματικά δάνεια.

Σημειώνεται ότι στο NPL Forum εντάχθηκαν 75 επιχειρήσεις, εκ των οποίων κάποιες έχουν κλείσει, κάποιες θα κλείσουν με ταυτόχρονη ρευστοποίηση των περιουσιακών τους ή ένταξή τους σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Οι πιστώτριες τράπεζες εκτιμούν ότι οι μισές περίπου μπορούν να διασωθούν, ενώ περισσότερες από 30 αναμένεται να τεθούν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης ή ρευστοποίησης.

npls

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος τον Νοέμβριο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ, ποσοστό 28,4% επί των συνολικών χορηγήσεων αυτής της κατηγορίας. Εξ αυτών, τα 7 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση άνω τω 90 ημερών, ενώ τα 9 δισ. ευρώ είναι καταγγελμένα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider