Άμεση χρηματοδότηση 1,5 δισ. θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άμεση χρηματοδότηση 1,5 δισ. θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού
Σε δύο άξονες το στοίχημα για την επόμενη μέρα του τουρισμού.

Άμεση χρηματοδότηση ύψους 1,5 με 2 δισ. θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού για την επανεκκίνησή τους την επόμενη μέρα του Covid -19, σύμφωνα με προσωπικές εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Ρέτσου. Παράλληλα βέβαια για να «επιστρέψουμε στα θεαματικά νούμερα του παρελθόντος θα χρειαστούμε σωστή στρατηγική προώθησης της χώρας αλλά και ελαφρύνσεις που θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ελαφρύνοντας την ίδια στιγμή και την τσέπη των δυνητικών τουριστών».

Στην «κάβα» του τουρισμού υπάρχει μόνο 1,7 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα

Όπως εξήγησε ο κ. Ρέτσος σε σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, οι απώλειες που θα καταγράψει φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα είναι πάρα πολύ μεγάλες, χωρίς να είναι δυνατό στην παρούσα φάση να γίνει κάποια ασφαλής εκτίμηση. «Μέχρι σήμερα είχαμε περίπου 880 εκατ. τουριστικές εισπράξεις τον Ιανουάριο, κι άλλες τόσες περίπου τον Φεβρουάριο μέχρι και την προτελευταία εβδομάδα όπου και ξεκίνησε η υγειονομική κρίση να γίνεται αισθητή στην Ευρώπη μέσω της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στην "κάβα" του τουρισμού υπάρχει 1,7 δισ. ευρώ για το 2020. Μέχρι τα 18 δισ. ευρώ που είχαμε πέρυσι, είναι πολύ μεγάλη η απόσταση που μας χωρίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτό το διάστημα μπορεί να μην υπάρχουν κρατήσεις, ωστόσο, έχει υπάρξει ανάσχεση του πρώτου κύματος ακυρώσεων. «Αυτή την περίοδο υπάρχει στάση αναμονής. Μια εκτίμηση των κρατήσεων φαντάζομαι θα μπορέσουμε να έχουμε από τον επόμενο μήνα» σημείωσε.

«Αν σκεφτεί κανείς ότι ο τουρισμός εισφέρει περίπου το 25% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο πέρυσι μεταφράστηκε σε 18 δισ. ευρώ, είναι λογικό να χρειαστεί το 10% αυτού του ποσού για την επανεκκίνησή του, δηλαδή 1,5-2 δισ. ευρώ» εξήγησε..

Το αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ περιλαμβάνει την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού στο γ’ τρίμηνο του έτους και την ανάκαμψη και προσπάθεια ανάκτησης όσων έχουν χαθεί στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το οποίο «καταχρηστικά στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνει και τον Σεπτέμβριο». Για να περιοριστεί ωστόσο η ζημιά την φετινή χρονιά, θα πρέπει η χώρα να στοχεύσει σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού και φυσικά στον εσωτερικό τουρισμό.

Οι αγορές - στόχοι για το 2020

Στην περίπτωση του εξωτερικού, θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε χώρες που έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία, ώστε να μπορέσουν να έρθουν στην χώρα μας χωρίς να διακυβεύσουμε την υγειονομική ασφάλειά της όπως για παράδειγμα αραβικές αγορές ( Ισραήλ, Λίβανος κλπ) καθώς και Βαλκανικές, οι οποίες παραδοσιακά αποτελούν μεγάλο μέρος των οδικών αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα. Όσο για τις παραδοσιακές αγορές τροφοδότες της Ελλάδας (Αγγλία Γαλλία, Γερμανία Ιταλία κι Αμερική) σημείωσε ότι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την υγειονομική κρίση γεγονός που κάνει αμφίβολη την άμεση επιστροφή τους στα ταξίδια.

Επιπλέον υπό σκέψη θα πρέπει να είναι και το ποιους τουρίστες θα επιθυμεί η Ελλάδα να υποδεχτεί αλλά και με ποιο τρόπο θα τους υποδεχτεί αμέσως μετά την υγειονομική κρίση και δεδομένου ότι την έχει διαχειριστεί τόσο καλά, όσο μέχρι στιγμής. Όπως σημείωσε τα μέτρα υγειονομικής θφωράκισης της χώρας για όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία εξετάζονται την τρέχουσα περίοδο και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν είτε κάποιο Πιστοποιητικό Υγείας είτε την μαζική διεξαγωγή τεστ σε όσους τουρίστες επισκέπτονται την χώρα (Massive Testing).

Όσο για τον εσωτερικό τουρισμό σημείωσε ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε την τόνωσή του με διάφορα εργαλεία μεταξύ αυτών και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο εσωτερικός τουρισμός της Ελλάδας αποτελεί μόνο το 10% του συνολικού τουριστικού ρεύματος, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Ιταλία όπου οι Ιταλοί τουρίστες φτάνουν στο 50% των συνολικών αφίξεων. Επιπλέον, όπως διευκρίνισε η εγχώρια ζήτηση δεν έχει καμία ουσιαστική θετική επίπτωση στο ΑΕΠ της χώρας δημοσιονομικά, γιατί αποτελεί είναι εσωτερική κατανάλωση και καύσιμο του όποιου λίπους, αλλά είναι μία τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να διανύσουν τους υπόλοιπους δύσκολους μήνες του 2020».

Σε δύο άξονες το στοίχημα για την επόμενη μέρα

Αναφερθείς στα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός την «επόμενη ημέρα» ο κύριος Ρέτσος ανέφερε ότι κινούνται σε δύο άξονες. Αφενός πρόκειται για θέματα που άπτονται της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κι αφετέρου θέματα ανταγωνιστικότητας.

Στη περίπτωση της ρευστότητας, η οποία είναι σημαντική για την επιβίωση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, θα χρειαστούν κεφάλαια για να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις. Ένα σχετικό εργαλείο που έχει ήδη προαναγγελθεί έρχεται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και αφορά τον δανεισμό των επιχειρήσεων έως και 25% του τζίρου τους. Επιπλέον θα χρειαστεί κι ένα ακόμα πρόγραμμα επιδότησης που θα αφορά κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποιο δρομολογείται.

Όσο για τον άξονα της ανταγωνιστικότητας ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι απαιτούνται εργαλεία με τα οποία θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε πελατεία και αγορές. «Εδώ μιλάμε βασικά για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, σε διαμονή, εστίαση, στο τουριστικό πακέτο γενικότερα συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορών. Πέρα από το αξιοσημείωτο πρόγραμμα προβολής Greece from Home, το οποίο ενεργοποίησε το υπουργείο Τουρισμού σε συνδυασμό με την Marketing Greece και τον ΕΟΤ και την βοήθεια της Google, θα χρειαστεί κι ένα ακόμα πρόγραμμα προβολής που θα εστιάσει στοχευμένα εκεί που δυνητικά θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πελατεία τη χρονιά που τρέχει», επεσήμανε. Επιπλέον σημείωσε ότι έχει ήδη ζητηθεί η αναστολή του τέλους διαμονής για φέτος, κάτι το οποίο, όπως είπε δεν αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά θα δώσει κίνητρα στους καταναλωτές για να ταξιδέψουν.

Σημαντική η ρύθμιση για τα Voucher αντί επιστροφής προκαταβολής

Σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την έκδοση Voucher αντί επιστροφής προκαταβολών που έχουν ήδη λάβει οι τουριστικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητάς τους. Όπως εξήγησε αυτά θα είναι διάρκειας έως 18 μηνών κι αν μετά το πέρας των 18 μηνών, εάν το voucher δεν έχει χρησιμοποιηθεί, η επιχείρηση θα κληθεί να επιστρέψει την προκαταβολή στον πελάτη. «Θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο στον πελάτη να χρησιμοποιήσει το voucher, γι’ αυτό θα κάνουμε μία σύσταση στις τουριστικές επιχειρήσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί η αξία του voucher. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι για παράδειγμα μία προκαταβολή αξίας 100 ευρώ να έχει αξία 110 ευρώ ή να δοθούν επιπλέον παροχές, κάτι σαν ανταπόδοση στην έμμεση χρηματοδότηση που προσφέρουν οι πελάτες στις επιχειρήσεις», εξήγησε σχετικά.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ άφησε αιχμές και για όσους προσπαθούν να καπηλευθούν την κατάσταση φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν εκ νέου στη χώρα ένα επιχειρηματικό τοπίο με μεγάλο αριθμό υπερδανεισμένων επιχειρήσεων.«Δεν είναι ευκαιρία να απορυθμίσουμε ότι με πάρα πολύ κόπο χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι ευκαιρία πλειοδοσίας για λαϊκισμό κι εύκολες λύσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ρευστότητας συντονισμένα να εκμεταλλευτούμε τα εργαλεία που έχουν διατεθεί και να δούμε και νέα στο πλαίσιο που αυτά είναι αναγκαία».

Ως θετικό στοιχείο χαρακτήρισε και το γεγονός ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας σχεδιάζεται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε αντίθεση με την πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας την οποία σχεδίασε η κάθε χώρα ξεχωριστα.

Τέλος, ανέφερε ότι δρομολογείται κι ένα νέο πλέγμα μέτρων, με το οποίο αναμένεται να ανακουφιστούν και όσοι εργαζόμενοι δεν δουλέψουν φέτος το καλοκαίρι λόγω μη λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται αλλά και αυτοί που θα εργασθούν για μικρότερο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται από το ταμείο ανεργείας κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider