Επέκταση στην Πορτογαλία σχεδιάζει ο όμιλος Sani Ikos

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επέκταση στην Πορτογαλία σχεδιάζει ο όμιλος Sani Ikos

Επέκταση στην Πορτογαλία σχεδιάζει ο όμιλος Sani Ikos μετά την επιτυχημένη «απόβαση» που έκανε στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Μαρμπέγια της Ανδαλουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο όμιλος Ανδρέα Ανδρεάδη, Oaktree Capital, Goldman Sachs και Hermes GPE βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων (με τράπεζες και ιδιοκτήτη) στην περιοχή Αλγκάρβε της Νότιας Πορτογαλίας για μια νέα μονάδα IKOS/SANI στη φιλοσοφία του υπερπολυτελούς All inclusive.

Ωστόσο δεν αποκλείει και την περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Ισπανίας αφού οι συνθήκες είναι ευνοϊκές αν ληφθεί υπόψη ότι ποσοστό 75% του ξενοδοχειακού ισπανικού «στοκ» χρήζει ανακαίνισης, δηλαδή υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σε υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από την αγορά του ξενοδοχείου Costa del Sol Princess στην Μαρμπέγια, στελέχη του ομίλου διευκρίνιζαν ότι «δεν θα είναι η τελευταία τέτοια κίνηση» που κάνει η νεοσύστατη εταιρεία Ikos International SCA, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία έχει την ίδια σχεδόν μετοχική σύνθεση με την LBRI SARL, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια των πέντε Sani Resort και των τεσσάρων Ikos Resorts στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι την διοίκηση της Ikos International ασκούν από κοινού οι κ. Ανδρέας Ανδρεάδης και Μάθιου Γκουίλεμιν, οι οποίοι «τρέχουν» και τα άλλα εννέα ξενοδοχεία, ενώ στο μετοχικό σχήμα της δεν συμμετέχει ο Σταύρος Ανδρεάδης, που παραμένει βέβαια πρόεδρος και μέτοχος της εταιρείας που ελέγχει τις εννέα προϋπάρχουσες μονάδες.

Στο υπερπολυτελές Ikos Andalusia, δυναμικότητας περίπου 400 δωματίων και σουιτών η ανακαίνιση έχει ήδη ξεκινήσει με ορίζοντα λειτουργίας τον Μάιο του 2020. Όπως μάλιστα διευκρινίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου στο insider.gr η ανακαινισμένη ξενοδοχειακή μονάδα έχει τις προδιαγραφές να κινηθεί καλύτερα κι από τις αντίστοιχες μονάδες στην Ελλάδα δεδομένου ότι στην Ισπανία ΦΠΑ και μη μισθολογικά κόστη είναι πολύ χαμηλότερα, οι πληρότητες αγγίζουν το 95% καθ’ολη την διάρκεια της σεζόν λόγω υποδομών της ευρύτερης περιοχής ενώ και η μέση τιμή είναι υψηλότερη κατά 30% μεσοσταθμικά. Κι όλα αυτά παρότι για παράδειγμα η οικοδομική άδεια στην Ισπανία κοστίζει πέντε φορές πάνω από μια αντίστοιχη στην Ελλάδα.

To Ikos Andalusia, επένδυση που κόστισε περίπου 170 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος της εξαγοράς θα είναι το πέμπτο resort που λειτουργεί με το εμπορικό σήμα της Ikos Resorts, μετά το νέο Ikos Dassia στην Κέρκυρα, το οποίο άνοιξε το 2018 και το νέο Ikos Aria, στην Κω, στις πρώην εγκαταστάσεις του Club Med το οποίο θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του στις 7 Μαΐου.

Πέρα από την Ισπανία και την Πορτογαλία βέβαια, το brand που έκανε το ντεμπούτο του στην Ελλάδα το 2015 μετά τη συνένωση των εταιρειών Σάνη και Ikos με βασικούς μετόχους την οικογένεια Ανδρεάδη και επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Oaktree Capital Management (η Goldman Sachs Asset Management, η Hermes GPE, ο Mathieu Guillemin καθώς και κεφάλαια ιδιωτικών οίκων του εξωτερικού μετείχαν αργότερα στο νέο σχήμα) ήδη εξετάζει και νέες επενδύσεις στην ελληνική αγορά. Όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν τα στελέχη της η αλυσίδα θέλει τουλάχιστον δύο ακόμη μέλη στον κρίκο της την επόμενη τριετία στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο όμιλος αυτή την στιγμή έχει αξία 2 δισ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider