ΟΤΕ: Σταθερά τα έσοδα, ενισχυμένα 10,7% τα προσαρμοσμένα κέρδη στο α' τρίμηνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΤΕ: Σταθερά τα έσοδα, ενισχυμένα 10,7% τα προσαρμοσμένα κέρδη στο α' τρίμηνο
Στην περίπτωση της Ελλάδας τα έσοδα το α΄ τρίμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 1,7%, σε 697 εκατ. ευρώ.

Κατά 10,7% ενισχύθηκαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ με τον κύκλο εργασιών να καταγράφει μικρή αύξηση 0,2% του κύκλου εργασιών στα 908,6 εκατ. ευρώ. Κατά 18,8% αυξήθηκαν και τα ΕΒΙΤ φτάνοντας τα 133,3 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος ανακοίνωσε παράλληλα μείωση προσαρμοσμένου EBITDA κατά 0,9% λόγω των αποτελεσμάτων της Ρουμανίας που αντιστάθμισαν τις θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, ο όμιλος ανακοίνωσε τα εξής:

Το Α’ τρίμηνο του 2019, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE παρουσίασαν οριακή αύξηση και διαμορφώθηκαν σε €908,6 εκατ. Η αύξηση στα έσοδα της Ελλάδας κατά €11,5 εκατ., αντιστάθμισε πλήρως τη μείωση των εσόδων της Ρουμανίας κατά €9,9 εκατ.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), διαμορφώθηκαν σε €583,7 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 3,6% λόγω της υιοθέτησης των ΔΠΧΑ 16 (Μισθώσεις). Εξαιρώντας τον συγκεκριμένο παράγοντα, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα συγκριτικά με το Α’ τρίμηνο του 2018. Το κόστος προσωπικού, συνολικού ύψους €150,5 εκατ. σημείωσε αύξηση 19,5% συγκριτικά με το κατ’ εξαίρεση χαμηλό επίπεδο του Α’ τρίμηνου του 2018, όπου η εταιρεία επωφελήθηκε από την αντιστροφή μέρους της έκτακτης πρόβλεψης για αποζημίωση προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης (SRI) κατόπιν υιοθέτησης της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εξαιρώντας τον συγκεκριμένο έκτακτο παράγοντα, το κόστος προσωπικού μειώθηκε κατά 1,2% αντικατοπτρίζοντας την επίδραση των πρόσφατων προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης.

Το Α’ τρίμηνο του 2019, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου μειώθηκε, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, κατά 0,9% σε €310,6 εκατ., με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 34,2%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, σημείωσε αύξηση 1,5%, σε €284,4 εκατ., με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 40,8%, μειωμένο κατά 10 μονάδες βάσης συγκριτικά με το Α’ τρίμηνο του 2018 με το κατ’ εξαίρεση χαμηλό κόστος προσωπικού.

Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων (EBIT) ύψους €133,3 εκατ., σε σύγκριση με €112,2 εκατ. το Α΄ τρίμηνο του 2018. Οι αποσβέσεις και απομειώσεις, συνολικού ύψους €199,9 εκατ, παρέμειναν σταθερές συγκριτικά με το Α΄ τρίμηνο του 2018.

Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου ανήλθε σε €46,4 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2019, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2018.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) του Ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά 10,7% και ανήλθαν σε €62,9 εκατ. στο Α’ τρίμηνο του 2019, από €56,8 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2018.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Α΄ τρίμηνο του 2019, ανήλθαν σε €176,1 εκατ., αυξημένες κατά 6,6%, με τις επενδύσεις σε Ελλάδα και Ρουμανία να ανέρχονται σε €116,3 εκατ. και €59,8 εκατ., αντίστοιχα.

Το Α’ τρίμηνο του 2019, ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €35,6 εκατ. εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, παρουσιάζοντας αύξηση €22,0 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, λόγω βελτίωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2019, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, ήταν €732,2 εκ., μειωμένος κατά 2,1% σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2018. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας τα έσοδα το Α΄ τρίμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 1,7%, σε €697,0 εκατ. Η αύξηση κατά 2,8% των εσόδων από υπηρεσίες λιανικής σταθερής, οφείλεται στις υπηρεσίες φωνής, τηλεόρασης και κυρίως στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Τα έσοδα χονδρικής σημείωσαν οριακή άνοδο κατά το Α’ τρίμηνο του έτους.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας κατά το τρίμηνο παρουσίασαν αύξηση 1,2%, τροφοδοτούμενα από τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων, που ενισχύθηκαν κατά πάνω από 18%.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA στην Ελλάδα, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, αυξήθηκε στο τρίμηνο κατά 1,5%, και ανήλθε στα €284,4 εκατ. Το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 40,8%.

«Ο Όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε θετικά το έτος, με ένα ικανοποιητικό πρώτο τρίμηνο. Με τις τάσεις στην ελληνική αγορά να παραμένουν αντίστοιχες με αυτές του 2018 και παρά τη δραστηριοποίησή μας σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, συνεχίζουμε να σημειώνουμε θετικές επιδόσεις – τα έσοδά μας από υπηρεσίες λιανικής, σταθερής και κινητής, παρουσίασαν αύξηση σε όλους τους τομείς, ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι επιδόσεις μας στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στη Ρουμανία, βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης, μετά τις έκτακτες προβλέψεις στο τέλος του προηγούμενου έτους. Το EBITDA του Ομίλου υποχώρησε ελαφρώς, καθώς οι σταθερές επιδόσεις στην Ελλάδα δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την πτώση στη Ρουμανία, αποτέλεσμα κυρίως της βάσης σύγκρισης με το Α’ εξάμηνο του 2018. Παρά τις καλές επιδόσεις μας, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο, σε συνδυασμό με τη δύσκολη βάση σύγκρισης με πέρσι, ενδέχεται να δημιουργήσουν κάποιες διακυμάνσεις στα επόμενα τρίμηνα. Αυτό ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να μπούμε σε μια νέα φάση μετασχηματισμού, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακοποίηση για να μειώσουμε το κόστος μας στη σταθερή, να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες προκλήσεις και να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Α' τριμήνου.

Προσέθεσε μάλιστα πως «πριν από δύο ημέρες, ολοκληρώσαμε την πώληση της θυγατρικής μας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία. Τα καθαρά έσοδα από την πώληση της θυγατρικής, σε συνδυασμό με τις ισχυρές ταμειακές ροές, που το Α’ τρίμηνο ήταν σύμφωνες με τους στόχους που έχουμε θέσει, θα εξασφαλίσουν ικανοποιητική αμοιβή για τους μετόχους μας».

Όσον αφορά τις προοπτικές του ομίλου ο ΟΤΕ εκτιμά ότι στην Ελλάδα, όπου η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται ο όμιλος θα ευνοηθεί περαιτέρω από τις επενδύσεις του σε προηγμένα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και από την πελατοκεντρική στρατηγική που οδήγησε σε αύξηση των εσόδων του τα προηγούμενα έτη. Τα έσοδα στη Ρουμανία αναμένεται να σταθεροποιηθούν μετά από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν το 2018. Ο Όμιλος συστηματικά αναζητεί τρόπους μείωσης του κόστους ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη και τα επενδυτικά πλάνα, σε όλες τις δραστηριότητές του. Ο Όμιλος έχει εισάγει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ψηφιοποίηση της αλληλεπίδρασης με τον πελάτη, οι οποίες θα έχουν μελλοντικά θετική επίδραση.

Για το 2019, η διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε 650 εκατ. ευρώ περίπου. Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων επενδύσεων, αλλά και περαιτέρω βελτίωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών, ο ΟΤΕ αναμένει ότι το 2019 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε €450 εκατ. περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε €350 εκατ. περίπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider