Στο μέσο όρο της ΕΕ το κόστος της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μέσο όρο της ΕΕ το κόστος της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα
Μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα με αυτή που αποτυπώνουν μελέτες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για το κόστος χρήσης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζει νέα έρευνα της OVUM η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα με αυτή που αποτυπώνουν μελέτες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για το κόστος χρήσης των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζει νέα έρευνα της OVUM η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Ακολουθώντας μια διαφορετική μεθολογία και προχωρώντας σε συγκριτική ανάλυση των αγορών Κινητης Τηλεφωνίας για 21 χώρες της Ευρώπης, μεθοδολογία που σύμφωνα με στελέχη βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματική χρήση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, η χώρα μας είναι στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, όντας μάλιστα σχετικά φθηνή στο προ φόρων κόστος.

Για την εκπόνηση της μελέτης η Ovum χρησιμοποίησε ένα «καλάθι» υπηρεσιών που αντανακλά τον ελληνικό μέσο όρο χρήσης κατά την τετραετία 2014-2017, το οποίο περιλαμβάνει 175 λεπτά ομιλίας, 22 SMS και 0,33 GBs ανά μήνα, δεδομένα βέβαια που σήμερα απέχουν αρκετά από τα πακέτα των παρόχων. Για τον υπολογισμό του «καλαθιού» αυτού με το προφίλ μηνιαίας κατανάλωσης κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του μέσου Έλληνα χρήστη η OVUM διαίρεσε τον συνολικό όγκο των υπηρεσιών που καταναλώνονται στα ελληνικά δίκτυα με τον αριθμό των ενεργών χρηστών και εν συνεχεία. Εν συνεχεία συνέκρινε το κόστος για τις υπηρεσίες σε αυτό το συγκεκριμένο «καλάθι» σε 21 χώρες της ΕΕ, οι οποίες καλύπτουν το 98% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να εμφανίζεται σε κόστος προ φόρων πιο φθηνή κατά 11% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10,71 ευρώ έναντι 12,07 ευρώ.

ovum προ φόρων κόστος κινητών επικοινωνιών

Στις συνολικές τιμές μετά φόρων, η χώρα μας να βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο, 14,8 ευρώ έναντι 14,9 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η φορολογία είναι σχεδόν διπλάσια από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο. Ωστόσο εξακολουθεί να καταγράφει επίδοση που υπολείπεται κατά 1% του ευρωπαϊκού μέσου όρου ​​​​​​.

ovum κόστος επικοινωνιών μετά φόρων

Σημαντική, σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη μελέτη, είναι και η πτώση στις τιμές όσον αφορά τις υπηρεσίες δεδομένων καθώς η τιμή αναφοράς ανά Gb έχει μειωθεί κατά 73% στο διάστημα 2014-2017, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην πτώση των τιμή για τις κινητές επικοινωνίες ήταν της τάξεως του 24%.

θέση ελλάδας ovum

Όσον αφορά την ποιότητα των συνδέσεων κινητής ευρυζωνικότητας, η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά καλή θέση δεδομένου ότι κατά μέσο όρο η ταχύτητα λήψης δεδομένων είναι στα 36,9 Mbps, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στα 35,9 Mbps. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κατέχει επίσης υψηλότερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην υποδομή του δικτύου κινητής τηλεφωνίας παρά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΕΚΤ και τον κ. Μαρκ Όλιβερ, επικεφαλής της Ovum για την περιοχή ΕΜΕΑ o οποίος και παρουσίασε την μελέτη, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τις σχετικές μελέτες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για το κόστος των κινητών επικοινωνιών οι οποίες συνήθως βασλιζονται σε μη αντιπροσωπευτικά της αγοράς πακέτα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα πακέτα που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να δει πόσο επηρεάζουν οι επικοινωνίες τον πληθωρισμό και δείχνουν τα τελευταία χρόνια μία αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με τον Γιώργο Στεφανόπουλο, γενικό διευθυντή της ΕΕΚΤ, για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες αρκετές συναντήσεις μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ και των παρόχων και μετά από διαβούλευση αποφασίσθηκε η ΕΛΣΤΑΤ να αρχίσει να χρησιμοποιεί περισσότερα πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη μεθοδολογία της, για την ακρίβεια εννέα αντί για τρία. Η αλλαγή αυτή εκτιμάται πως θα δώσει μία διαφορετική εικόνα για το κόστος των υπηρεσιών επικοινωνιών από το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider