Δημοσιονομικά δύσκολη η «εξίσωση» της μείωσης της προκαταβολής φόρου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιονομικά δύσκολη η «εξίσωση» της μείωσης της προκαταβολής φόρου
Η κυβέρνηση γνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος και έχει θέσει τον Ιούλιο ως το χρονικό ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις.

Άσκηση ισορροπίας θα αποτελέσει για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η μείωση της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Από τη μια ο φετινός προϋπολογισμός έχει μεγάλη ανάγκη τα έσοδα από την προκαταβολή φόρου, από την άλλη εάν τα ποσά που θα προκαταβληθούν φέτος από τις επιχειρήσεις δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, τότε το 2021 θα επιστραφούν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η κυβέρνηση γνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος και έχει θέσει τον Ιούλιο ως το χρονικό ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες πως είναι άδικο να καλείται κανείς να προπληρώσει φόρους με βάση τα όποια κέρδη είχε τη μία χρονιά, όταν αυτά -ειδικά φέτος- θα είναι πολύ λιγότερα. Στη βάση αυτή ανέφερε πως η προκαταβολή φόρου θα μειωθεί «γενναία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποσαφήνισε χθες για την προκαταβολή φόρου πως για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. «Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Η «παγίδα» που πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εάν δεν υπάρξει εφέτος μεγάλη μείωση της προκαταβολής φόρου, τότε το 2021 το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει μεγάλα ποσά στις επιχειρήσεις, καθώς εφέτος τα κέρδη τους θα είναι ανύπαρκτα, όπως και οι φόροι που αναλογούν σε αυτά.

Αν μια επιχείρηση είχε το 2019 κέρδη 5.000 ευρώ, ο φόρος που θα πληρώσει φέτος θα είναι 1.200 ευρώ (συντελεστής φορολογίας 24%) συν άλλα τόσα (100%) ως προκαταβολή. Στο πιθανό σενάριο που η ίδια επιχείρηση εμφανίσει το 2020 ζημιές, τότε, αν δεν γίνει από εφέτος η μείωση της προκαταβολής του φόρου, το σίγουρο είναι ότι του χρόνου το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει το σύνολο της φετινής προκαταβολής, δηλαδή και τα 1.200 ευρώ, του χρόνου.

Αν, όμως, η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση της φετινής προκαταβολής (εισοδήματα 2019) κατά 50%, τότε ο επαγγελματίας του παραπάνω παραδείγματος θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ (50%Χ 2.400 ευρώ) και το 2021 το κράτος θα πρέπει να του επιστρέψει το ίδιο ποσό και όχι το διπλάσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider