«Καπέλο» στο πετρέλαιο κίνησης λόγω ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καπέλο» στο πετρέλαιο κίνησης λόγω ΑΠΕ
Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παραγωγοί παλαιών έργων ΑΠΕ και οι καταναλωτές θα καλύψουν την «τρύπα» του ΕΛΑΠΕ όπως προκύπτει από το πακέτο συνολικού ύψους 840 ευρώ που ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα το ΥΠΕΝ.

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παραγωγοί παλαιών έργων ΑΠΕ και οι καταναλωτές θα καλύψουν την «τρύπα» του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ.

Στο πακέτο συνολικού ύψους 840 ευρώ για τις ΑΠΕ που ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται η επιβολή πράσινου τέλους στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) ίσου με 0,03 ευρώ/λίτρο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το πράσινο τέλος θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ντίζελ κίνησης κατά 10 λεπτά το λίτρο, ενώ χαμένοι την επόμενη χρονιά θα βγουν οι καταναλωτές και λόγω των παρεμβάσεων στις ΥΚΩ.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις προβλέπουν τη θέσπιση εφάπαξ έκτακτου τέλους χρέωσης προμηθευτών ίσο με 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το 2021, ως συμμετοχή και των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στην εξισορρόπηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Προβλέπεται επίσης, επιβολή έκτακτης εφάπαξ εισφοράς για το 2020 στα έργα ΑΠΕ που τέθηκαν σε λειτουργία πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2015 ίση με το 6% του κύκλου εργασιών για το έτος 2020 ενώ θα επιβληθεί και πράσινο τέλος στην κατανάλωση πετρελαίου ντίζελ κίνησης ίσο με 0,03 ευρώ ανά λίτρο για την ενίσχυση πράσινων δράσεων που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων (στήριξη ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης, ενεργειακή εξοικονόμηση κλπ.).

Ως προς τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προβλέπεται υιοθέτηση μηχανισμού ισόποσης αυξομείωσης μεταξύ Χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) και Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που θα επιτευχθεί μέσω της σταδιακής διασύνδεσης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών με την ηπειρωτική χώρα, χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ για τα ΥΚΩ θα έπρεπε από το επόμενο έτος να δουν οι καταναλωτές μειώσεις στους λογαριασμούς, αυτό τελικά δεν θα γίνει καθώς αυτές θα κατευθυνθούν για κάλυψη του ΕΛΑΠΕ.

O ΕΛΑΠΕ θα ενισχυθεί τελικά κατά 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση να ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ενώ ενισχύεται κατά ποσό της τάξης των 180 εκατ. ευρώ από την εκκαθάριση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ -με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019- για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, μέσης και υψηλής τάσης, στη βάση σχετικών κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ. Το μέτρο προβλεπόταν από προηγούμενη υπουργική απόφαση (του Σεπτεμβρίου του 2019) της οποίας η εφαρμογή αποδίδει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το υπουργείο προσδοκά ότι ο συνδυασμός των παρεμβάσεων αυτών θα δημιουργήσει ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας και θα έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ισορροπίας των χρηματοροών του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider