Η επόμενη ενεργειακή «μάχη» θα αφορά στις ΑΠΕ και στο φυσικό αέριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επόμενη ενεργειακή «μάχη» θα αφορά στις ΑΠΕ και στο φυσικό αέριο
Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αυξάνονται αλλά το φυσικό αέριο θα παραμείνει για τις επόμενες δεκαετίες.

Η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να βαίνει αυξανόμενη, αλλά οι μεγάλοι διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι εξακολουθούν να υπολογίζουν το υψηλό κόστος της αποθήκευσης ενέργειας και θεωρούν ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των πληθυσμών για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου και μάλιστα παρά την κρίση της πανδημίας εξακολουθούν να αναπτύσσουν μεγαλεπίβολα σχέδια. Η Dominion Energy, μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στα τέλη Ιουνίου ανέπτυξε ένα μεγάλο έργο με ανεμογεννήτριες στα ανοικτά των ακτών της Βιρτζίνια ενώ σχεδιάζει να κατασκευάσει και νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που καίνε φυσικό αέριο.

Όπως φαίνεται, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλη τη χώρα προωθούν την αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως υδροηλεκτρικά , αιολικά και φωτοβολταϊκά λαμβάνοντας υπ' όψιν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία όπως το γεγονός ότι πέρυσι, για πρώτη φορά, παράχθηκε περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ παρά από καύση άνθρακα. Ωστόσο, ακόμη και όταν προσθέτουν περισσότερες πράσινες πηγές ενέργειας, η βιομηχανία παραμένει βαθιά εξαρτημένη από το φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο, το οποίο εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου αλλά είναι πιθανό να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του ηλεκτρικού δικτύου για τα επόμενα χρόνια ή ακόμη και για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι επικεφαλής των εταιρειών υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο επειδή δεν μπορούν να βασίζονται με ακρίβεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν στην αποθήκευση ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι θα κοστίσει πάρα πολύ η αγορά μπαταριών που μπορούν να τροφοδοτήσουν το δίκτυο όταν δεν υπάρχει αρκετή ηλιακή ή αιολική ενέργεια.

«Πρέπει να έχουμε μια πηγή που να έχει διακόπτη «on» και «off», δήλωσε η Katharine Bond, αντιπρόεδρος δημόσιας πολιτικής και κρατικών υποθέσεων στην Dominion.

Για χρόνια, ακτιβιστές και φιλελεύθεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίστηκαν για να αναγκάσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μειώσουν τη χρήση άνθρακα για να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων και την κλιματική αλλαγή. Καθώς η χρήση του άνθρακα ξεθωριάζει, οι γραμμές μάχης αλλάζουν γρήγορα, με τους υποστηρικτές ενός δικτύου άνθρακα να αντιμετωπίζουν εκείνους που υποστηρίζουν το φυσικό αέριο, ένα καύσιμο το οποίο υπάρχει σε αφθονία που παράγει περίπου το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που κάνει ο άνθρακας.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι τα εργοστάσια που καίνε άνθρακα παρέχουν λιγότερο από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, από περίπου μισή δεκαετία πριν. Την ίδια στιγμή, το μερίδιο από το φυσικό αέριο διπλασιάστηκε σε περίπου 40%. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν επίσης υπερδιπλασιαστεί σε περίπου 20%, και οι πυρηνικοί σταθμοί ήταν σχετικά σταθεροί στο 20%.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ενώ είναι εντυπωσιακή, δεν μειώνει τις εκπομπές αρκετά γρήγορα για να αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των πιο έντονων καιρικών φαινομένων. Υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρέπει επειγόντως να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου.

«Η αντικατάσταση του άνθρακα με φυσικό αέριο δεν επιλύει το πρόβλημα της δημόσιας υγείας μας», δήλωσε η Mary Anne Hitt, διευθύντρια στο Sierra Club.

Μια έκθεση τον Ιούνιο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως το 2035, το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποκτήσει το 90% της ισχύος του χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Για να γίνει αυτό, η χώρα θα πρέπει να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και τις γραμμές μεταφοράς, και ταυτόχρονα να κλείσει όλες τις εγκαταστάσεις άνθρακα και μειώνοντας τη χρήση φυσικού αερίου κατά 70%.

Ορισμένοι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σπαταλούν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύοντας σε μονάδες φυσικού αερίου που θα πρέπει να κλείσουν πριν τελειώσει ο ωφέλιμος χρόνος ζωής τους.

«Η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε απερίσκεπτες επενδύσεις τώρα που θα πρέπει να αποπληρωθούν σε βάθος δεκαετιών», δήλωσε ο γερουσιαστής Edward J. Markey. «Πρέπει να εξετάσουμε καθαρές επιλογές, οι οποίες είναι οικονομικά αποδοτικές».

Η Dominion Energy, με περισσότερους από επτά εκατομμύρια πελάτες και δραστηριότητες σε 20 πολιτείες, δήλωσε ότι είχε μεγάλες προσδοκίες για υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη εδώ και χρόνια.

Ενώ περιβαλλοντικές ομάδες έχουν επικρίνει τη δραστηριότητα της Dominion, στελέχη λένε ότι έχουν δεσμευτεί για ένα πιο πράσινο δίκτυο και σχεδιάζουν να κλείσουν δύο εργοστάσια με καύση άνθρακα στη Βιρτζίνια το 2024 . Πέρυσι, η εταιρεία έκλεισε έξι εργοστάσια άνθρακα και μετέτρεψε πέντε σε φυσικού αερίου, ένα καύσιμο που θεωρείται συμπληρωματικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι επενδυτές, οι πελάτες και οι νομοθέτες απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια από καθαρότερες πηγές. Τον Απρίλιο, ο κυβερνήτης Ralph Northam της Βιρτζίνια υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που απαιτούσε να κλείσουν σχεδόν όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα έως το 2024 και το κράτος να γίνει παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα έως το 2050.

Από την άποψη της Dominion, η αυξανόμενη εστίασή της στην καθαρή ενέργεια δεν θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν, διότι εδώ και χρόνια έχει υπάρξει πρωτοπόρος στη χρήση τεχνολογιών όπως η αποθήκευση ενέργειας και εδώ και καιρό επενδύει σε μπαταρίες. Ωστόσο, όλα αυτά δεν αναιρούν το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το φυσικό αέριο.

«Το φυσικό αέριο παραμένει ο μόνος πόρος που μας επιτρέπει να αντεπεξέλθουμε στις αυξομειώσεις», δήλωσε η κα Bond, στέλεχος της Dominion. «Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεσμευόμαστε επίσης να κρατήσουμε τα φώτα ανοιχτά για τους πελάτες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από την «The New York Times»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider