Η αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα και η επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα και η επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ
Σύντομα οι ανακοινώσεις για τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ.

Ένα βήμα πιο κοντά στην ακριβή αποτύπωση των παραμέτρων του θεσμικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και των χαρακτηριστικών που θα πρέπει να έχουν τα συστήματα αποθήκευσης βρίσκονται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΡΑΕ αλλά και η αγορά καθώς ποσοτικοποιούνται πλέον τα δεδομένα για την χώρα μας.

Στην τηλε-ημερίδα που διοργάνωσε η ΡΑΕ την Παρασκευή παρουσιάστηκε μελέτη που εκπόνησε η Αρχή αναφορικά με τις ανάγκες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεσοπρόθεσμη βάση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ΕΔΣ). Η μελέτη εκπονήθηκε από το ΕΜΠ και εξετάζει τη αναγκαιότητα αποθηκευτικών σταθμών προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία του ΕΔΣ υπό τις συνθήκες υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ του ΕΣΕΚ, με έτος αναφοράς το 2030.

Γεράσιμος Θωμάς: Σύντομα οι ανακοινώσεις για τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι η «είναι σαφές ότι η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό άνω του 60% εξαρτάται από την αποθήκευση, η οποία είναι σημαντική για την ενεργειακή σύζευξη ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και υδρογόνου. Η αποθήκευση είναι κάτι στο οποίο έχουμε μείνει – συγκριτικά- πίσω». Αναφερόμενος στα οφέλη που προκύπτουν από την αποθήκευση, ο κ. Θωμάς τόνισε ότι τα συστήματα αποθήκευσης συμβάλουν στην αύξηση διείσδυσης ισχύος των ΑΠΕ στα νησιά και σημείωσε ότι αν τα συστήματα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία, μπορούν να βοηθήσουν στην άρση του τοπικού κορεσμού.

«Είναι κρίσιμη η ανάπτυξη προϊόντων που θα επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή συστημάτων αποθήκευσης όλων των τεχνολογιών στην αγορά. Θα εξεταστούν και άλλες επενδύσεις μέσω του μηχανισμού ισχύος μελλοντικά. Προβλέπονται συστήματα αποθήκευσης σε οικιακό επίπεδο μέσω της προώθησης του ρόλου των αυτοκαταναλωτών (συστοιχίες μικρής ισχύος, ηλεκτροκίνηση) και η αποθήκευση μεγάλης ισχύος»,
Το υπουργείο Ενέργειας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση του πλαισίου για τις ΑΠΕ και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για καίρια θέματα όπως είναι εκείνα της τιμολόγησης υβριδικών σταθμών, πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση του πλαισίου αποθήκευσης, αδειοδοτικά ζητήματα κλπ.

Ο κ. Θωμάς εκτίμησε ότι μέχρι τον επόμενο μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρωτοβουλίες ενώ σημείωσε ότι μέσω της ημερίδας θα υπάρξει η ευκαιρία να ποσοτικοποιηθούν περαιτέρω οι στόχοι.

Σδούκου: Τα επόμενα στάδια και οι προτεραιότητες

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην ίδια ημερίδα σημείωσε ότι μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, αποτελεί στοίχημα της κυβέρνησης η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου. Αναφερόμενη στα επόμενα στάδια, η κα Σδούκου σημείωσε ότι βασικές προτεραιότητες είναι η περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτήσεων καθώς και η αποθήκευση, η αυτοπαραγωγή και ο ενεργειακός συμψηφισμός.

Για να πετύχουμε τους αυξημένους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2030 απαιτείται η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μέχρι το 2025 πρέπει να έχουμε επενδύσεις 0,5 δις ευρώ σε έργα αποθήκευσης». Προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργείται στο αμέσως επόμενο διάστημα ομάδα εργασίας στο ΥΠΕΝ, όπως επεσήμανε η κα Σδούκου.

Μπουλαξής: Στόχος είναι να υπερβούμε τους στόχους

«Πρέπει να προσπαθούμε να υπερβαίνουμε τους στόχους», σημείωσε μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Νίκος Μπουλαξής.
«Η αποθήκευση συναρτάται άμεσα με την επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση. Το θέμα ξεκίνησε από τα νησιά όπου υπήρχε ανάγκη να ξεπεραστούν τεχνικά προβλήματα διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών (έφθανε στο 15%). Αυτό με την αποθήκευση έχει ξεπεραστεί. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και θεσμικό πλαίσιο. Στο διασυνδεδεμένο σύστημα επειδή με την μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ αρχίζουν να φαίνονται τα προβλήματα, όλοι έχουν αρχίσει να θέτουν στόχους αποθήκευσης. Το ευτύχημα είναι ότι φύγαμε από το «αν» και έχουμε φθάσει στα χαρακτηριστικά της αποθήκευσης τα οποία πρέπει να αποτυπώνονται μέσα από μελέτες», ανέφερε.

Τι έδειξε η μελέτη του ΕΜΠ

Σημαντικά στοιχεία για την αποθήκευση παρουσίασε ο κ. Σταύρος Παπαθανασίου, καθηγητής στο ΕΜΠ. Ο κ. Παπαθανασίου ανέλυσε τις δύο βασικές τεχνολογίες, την αντλησιοταμίευση και τις μπαταρίες (σταθμοί συσσωρευτών). Μελετώντας διάφορα σενάρια, παρέθεσε μια αξιολόγηση και μια ποσοτικοποίηση των αναγκών του αποθηκευτικού συστήματος στη χώρα ενώ έκανε αναφορά στο ετήσιο όφελος που προκύπτει ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται.

«Και οι δύο τεχνολογίες εμφανίζονται ισχυρές. Η αντλησιοταμίευση παράγει μέγιστο όφελος 1250-1750 μεγαβατ σε χωρητικότητα 7 ωρών ενώ οι μπαταρίες μέχρι 1200 μεγαβάτ σε μικρές χωρητικότητες». Και οι δυο τεχνολογίες αν εισαχθούν στο σύστημα θα πράξουν σταθερό όφελος ικανό να αποσβέσει το κόστος επενδύσεων, εκτίμησε.
Αν επενδύσουμε και στις δυο τεχνολογίες συνδυαστικά, το όφελος είναι μεγαλύτερο από ό,τι παράγει η κάθε τεχνολογία ανεξάρτητα. «Ο συνδυασμός ισχύος που παράγει τα μεγαλύτερα οφέλη αντιστοιχούν όλα σε ισχύ μπαταριών 500 μεγαβάτ και το υπόλοιπο σε 500-1500 μεγαβάτ αντλησιοταμίευση», σημείωσε.

Το τελικό όφελος από το βέλτιστο συνδυασμό τεχνολογιών για κάθε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος είναι 1500 μεγαβάτ (με τα 500 να είναι μπαταρίες).

Ο κ. Παπαθανασίου εκτίμησε ότι τα οφέλη του συστήματος που παράγοντα από την ενσωμάτωση της αποθήκευσης είναι τόσα που δικαιολογούν το κόστος και παράγουν και πλεόνασμα και αυτό αφορά και στους στόχους του ΕΣΕΚ για το 2030 αλλά και σε μικρότερους στόχους. Τέλος, όπως σημείωσε, αν επενδύσουμε σε αποθήκευση σήμερα, ακόμη και αν δεν έχουμε το επίπεδο διείσδυσης που θέλουμε, τα assets διαχρονικά θα παράγουν αυξανόμενη ισχύ και ως προς αυτό σημείωσε ότι για διείσδυση ΑΠΕ 50%, η ενδεδειγμένη ισχύς είναι 750-1000 μεγαβάτ και για 60%, η αντίστοιχη ισχύς είναι 1500-1700 μεγαβάτ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider