«Τροχοπέδη» ο κορονοϊός στα σχέδια των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τροχοπέδη» ο κορονοϊός στα σχέδια των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων
Διεθνείς όμιλοι και επενδυτικά funds αναπροσαρμόζουν τα πλάνα τους στα νέα δεδομένα που φέρει ο COVID-19.

Οι τραγικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία - εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων για την αντιμετώπισή της τα οποία έχουν πλήξει όλες τις αγορές - φέρνουν την κυβέρνηση μπροστά σε μια νέα πρόκληση: στον ανασχεδιασμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Με το κλίμα να παραμένει ακόμη ρευστό, «θαμπώνει» ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εντός του έτους. Κι αυτό διότι διεθνείς όμιλοι και επενδυτικά funds αναπροσαρμόζουν τα πλάνα τους στα νέα δεδομένα που φέρει ο COVID-19, υποχωρούν και …κρατούν δυνάμεις για την επόμενη μέρα της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που αναμένεται να πλήξει τον πλανήτη.

Η μεγάλη συμμετοχή (9 επενδυτικά σχήματα από συνολικά 11 εταιρείες) στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας μπορεί να αποτελεί ένα θετικό σημάδι, ωστόσο δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα. Η προθεσμία για την έγγραφη αποστολή νομιμοποιητικών εγγράφων είναι έως την επόμενη Παρασκευή. Άρα, η αξιολόγησή τους, με δεδομένο ότι και το ΤΑΙΠΕΔ κινείται σε …ρυθμούς κορoνοϊού, αναμένεται εντός του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι έκπληξη να έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές πριν τον Ιούνιο.

Πάντως, η κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου – παρά την πρόσφατη συμφωνία του OPEC – αποτελεί μια κακή συγκυρία και εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον διαγωνισμό. Παράλληλα, οι περισσότεροι ελληνικοί όμιλοι που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού έχουν ήδη πληγεί από τη νέα κρίση που έχει επιφέρει ο κορoνοϊός, ενώ και οι διεθνείς όμιλοι ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους.

Όσο για τον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη, σαφώς επηρεάζεται από τον COVID 19 καθώς δύο σημαντικοί συμμετέχοντες η ιταλική Italgas και η κινεζική China Resources προέρχονται από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στον πλανήτη.

Αντίστοιχες είναι οι ανησυχίες της κυβέρνησης και για τις άλλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν έως τον Σεπτέμβριο, όπως ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και εκείνος για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο μάλιστα ο στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος διατηρεί και δικαίωμα πρώτης προτίμησης, είναι η κινεζική State Grid.

Όσο για τον όμιλο των ΕΛΠΕ ο οποίος ήδη έχει υποστεί πιέσεις από την πανδημία, η επικείμενη αποκρατικοποίηση δεν αναμένεται εντός του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider