Οι εκπλήξεις του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εκπλήξεις του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Με πολλές εκπλήξεις ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Με πολλές εκπλήξεις ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ανάμεσα στους εννέα παίκτες και συμπράξεις που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον ήταν οι …αναμενόμενοι – δηλαδή οι όμιλοι Κοπελούζου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος. Τα Ελληνικά Πετρέλαια τελικά κατέβηκαν σε σύμπραξη με την Edison (με την οποία άλλωστε συνεργάζονται και στην ELPEDISON), ενώ η Motor Oil σε μια κοινοπραξία "έκπληξη" με τη ΔΕΗ.

Αξιοσημείωτη ωστόσο είναι η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και από τέσσερις ξένους κολοσσούς, οι οποίοι, λίγο ως πολύ, είναι γνωστοί στην ελληνική αγορά. Η ολλανδική SHELL, το 2018 είχε πουλήσει στη ΔΕΠΑ για 150 εκατ. ευρώ τη συμμετοχή της (49%) στην ΕΠΑ Αττικής και ΕΔΑ Αττικής, και επιχειρεί και πάλι νέα είσοδο στην εμπορία αερίου της Ελλάδας. Όσο για την επίσης ολλανδική Vitol, είναι εκείνη που επί ΣΥΡΙΖΑ είχε κατέβει στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο οποίος τελικά είχε κηρυχτεί άγονος.

Η εκ του Κατάρ ορμώμενη POWER GLOBE δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στην ελληνική ενεργειακή αγορά, καθώς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ρεύματος με καύσιμο LNG στην Κρήτη. Έκπληξη αποτελεί επίσης η συμμετοχή της MET HOLDING, με έδρα την Ελβετία, η οποία έχει παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, και δραστηριοποιείται σε 26 εθνικές αγορές φυσικού αερίου και 22 διεθνείς εμπορικούς κόμβους.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, θα αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, η οποία είναι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι επενδυτές έχουν περιθώριο έως τις 24 Απριλίου για να αποστείλουν τα απαραίτητα έγγραφα σε φυσική μορφή, η αξιολόγηση αναμένεται το νωρίτερο στα τέλη Απριλίου.

Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τρεις μήνες ζητούν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΠΑ σε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), θεωρεί αδήριτη ανάγκη να ανασταλεί (όχι να ματαιωθεί) η υλοποίηση των διαδικασιών μετασχηματισμού και αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, δηλαδή της απόσχισης / διάσπασης των κλάδων υποδομών και διεθνών έργων και της αντίστοιχης μεταφοράς προσωπικού σε αυτές, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε θα έχει ξεπεραστεί το παγκόσμιο πρόβλημα της πανδημίας και παράλληλα θα έχει διαμορφωθεί ένα πιο σταθερό και προβλέψιμο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.

Όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι, η όλη διαδικασία μετασχηματισμού και αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ έχει σχεδιαστεί πάνω σε ένα τελείως διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο. «Στη σημερινή συγκυρία, το διεθνές και εγχώριο περιβάλλον της ενεργειακής αγοράς επισκιάζεται από την κατακόρυφη πτώση των τιμών ενεργειακών προϊόντων γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις αποτιμήσεις των εμπορικών ενεργειακών εταιρειών. Στο βαθμό που σήμερα η έξοδος από την κρίση πανδημίας δεν είναι ευχερώς ορατή, το μόνο βέβαιο αυτή την στιγμή είναι ότι ναι μεν θα έρθει η επόμενη μέρα αλλά οι συνθήκες θα είναι παντελώς διαφορετικές από εκείνες που ευλόγως πριν έξι μήνες οδήγησαν στην εκκίνηση των διαδικασιών μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα:

1) C.G. GAS LIMITED

2) MET HOLDING AG

3) POWER GLOBE LLC

4) SHELL GAS B.V.

5) VITOL HOLDING B.V.

6) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.

7) Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ και EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.

8) Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ και ΔΕΗ Α.Ε.

9) ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider