Bloomberg: Ρίσκο για την Ελλάδα και τη χρεωμένη ΔΕΗ ο λιγνίτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ρίσκο για την Ελλάδα και τη χρεωμένη ΔΕΗ ο λιγνίτης
«Οι ημέρες του λιγνίτη στην Ελλάδα είναι μετρημένες», προειδοποιεί το Bloomberg.

Σε μεγάλο ρίσκο για το μέλλον της Ελλάδας τείνει να εξελιχθεί ο λιγνίτης, μια μεγάλη πηγή ενέργειας για την νεότερη οικονομική ιστορία της χώρας.

Τα ανωτέρω υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, παρακολουθώντας την ενεργειακή πολιτική της χώρας «στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, όπου το κόστος έρχεται σε σύγκρουση με την προστασία του κλίματος».

«Το κόστος των αδειών για την καύση των πιο ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων έχει καταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξαιρετικά κοστοβόρες, με την υπερχρεωμένη ΔΕΗ να ετοιμάζεται να ξοδέψει φέτος ποσό ύψους έως 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσει τα συγκεκριμένα εργοστάσια, ενώ το 2018 είχε ξοδέψει περί τα 200 εκατ. ευρώ», σημειώνει το πρακτορείο.

Συνεχίζοντας το Bloomberg επισημαίνει πως Έλληνες αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις πως το κόστος για τη ΔΕΗ θα είναι μικρότερο αν πληρώσει τους εργάτες της για να κάθονται στο σπίτι τους, παρά αν συνεχίσει την παράγωγη σε αυτά τα παλιά εργοστάσια.

«Όλα αυτά οδηγούν τη ΔΕΗ σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αν η επιχείρηση κλείσει τα εργοστάσια κινδυνεύει να πλήξει την εύθραυστη οικονομία της ενέργειας, αλλά η χώρα, που ακόμα ανακάμπτει μετά τη δεκαετή κρίση, δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το κόστος που απαιτείται για την αναδιάρθρωση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει το Bloomberg και υπενθυμίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να κλείσει και τις 14 λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028.

«Οι ημέρες του λιγνίτη στην Ελλάδα είναι μετρημένες», τονίζει, μεταξύ άλλων, το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider