Μπατιλάνα-ΔΕΣΦΑ: Απαιτούνται υποδομές για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπατιλάνα-ΔΕΣΦΑ: Απαιτούνται υποδομές για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο
Σχέδιο για πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης επεξεργάζεται ο ΔΕΣΦΑ.

Η σχεδιαζόμενη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για την αγορά φυσικού αερίου αλλά απαιτούνται υποδομές, όχι μόνο συμβατικές αλλά και πιο προηγμένες όπως είναι οι λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΕΣΦΑ, Νικόλα Μπατιλάνα, σε τοποθέτηση του στο Athens Investment Forum.

Ο κ. Μπατιλάνα ανέφερε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του διαχειριστή η απόφαση για απόσυρση του λιγνίτη αλλάζει τα σενάρια για την εκτίμηση της ζήτησης από τα 6 δισ. κυβικά μέτρα με πιθανότητα πρόσθετης ανάγκης επιπλέον 1 δισ. κ.μ., στα 8 δις. κ.μ. «Ο ΔΕΣΦΑ πρέπει να προετοιμάσει τις αναγκαίες επενδύσεις ώστε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δημιουργείται». Ο ίδιος αναφέρθηκε στα έργα ανάπτυξης του δικτύου που υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, όπως η εγκατάσταση συμπιεστή στους Κήπους που θα έχει δυνατότητα reverse flow, αλλά και στα έργα ψηφιοποίησης.

Αναφερόμενος στο small scale LNG, σημείωσε ότι αυτό δεν αφορά μόνο το ΔΕΣΦΑ αλλά όλη την αγορά εκτιμώντας ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει πλεονέκτημα σε σχέση με το βορρά, την προοπτική αξιοποίησης του LNG στη ναυτιλία ως εναλλακτική των καυσίμων χαμηλού θείου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του αγωγού TAP και στις εργασίες αναβάθμισης της Ρεβυθούσας που έχουν αυξήσει τον όγκο των πλοίων που φτάνουν στον τερματικό και χαρακτήρισε τον σταθμό ως ζωτικό asset για την ελληνική αγορά.

Χρειάζονται πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης

Αναφερόμενος στις ευκαιρίες που υπάρχουν για την αγορά και τους βέλτιστους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τις εκμεταλλευθούν οι επιχειρήσεις με σκοπό μεταξύ άλλων και το οικονομικό όφελος, ο κ. Μπατιλάνα σημείωσε ότι απαιτούνται υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΔΕΣΦΑ επεξεργάζεται σχετικά project, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος επισημαίνοντας ότι «σκεφτόμαστε τώρα την αρχιτεκτονική της τεχνητής νοημοσύνης για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider